Skanska v České Republice
c

Skanska rostou tržby i počet developerských projektů

Tisková zpráva 16.02.2015 13:00 CET

Stavební segment skupiny Skanska v ČR a SR dosáhl meziročního zvýšení tržeb o 18%. Skanska a.s. uzavřela rok 2014 s tržbami v celkové hodnotě 14,6 miliard Kč a provozním ziskem 142 milionů Kč. Rezidenčnímu i komerčnímu developmentu se v minulém roce více než dařilo. Aktuálně společnost nabízí 6 rezidenčních a 5 komerčních projektů v různých lokalitách Prahy, 402 prodaných bytů, dva prodané komerční a jeden logistický projekt jsou velmi pozitivní bilancí roku 2014.

Skanska

Hlavním důvodem stabilních tržeb v segmentu stavebnictví je naše regionální působnost. Trh se změnil a bylo proto nezbytné vytvořit si pevnou základnu z malých a středních regionálních projektů, což se nám v roce 2014 dařilo. I proto budeme v této strategii nadále pokračovat,“ uvádí Roman Wieczorek, CEO Skanska v ČR a SR. „Naší výhodou je schopnost nabídnout zákazníkům přidanou hodnotu a to po celou dobu „životního cyklu“ projektu. Ať již ve formě technologického know-how, vlastních kapacit, nebo mezinárodních zkušeností, přičemž nezáleží na velikosti projektu,“ dodává.
Po několikaletém klesání trhu očekává Skanska v letošním roce mírný růst v oblasti pozemního a železničního stavitelství, kde mezi investory dochází k oživení. Proto společnost plánuje nábor nových zaměstnanců a investice do stavební mechanizace. I nadále chce Skanska využívat synergie a prohlubovat spolupráci s obchodní jednotkou Skanska Polsko. Další segmenty, jako například silniční stavitelství budou dle firmy nadále stagnovat, protože závisí na připravenosti projektů.

Rezidenční část Skanska zaznamenala v meziročním srovnání nárůst o 28 %. Zatímco v roce 2013 prodala 315 nových bytů, loni to bylo již 402. Aktuálně má developer v nabídce 306 nových domovů v 6 pražských projektech. V letošním roce společnost plánuje mít v nabídce cca 800 bytů v 8 pražských projektech.
„Naším dlouhodobým cílem je mít stabilně v nabídce okolo 600 nových bytů ve vyváženém mixu různých lokalit Prahy,“ řekla Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality. „I nadále se tedy soustředíme na akvizice nových projektů. V tuto chvíli provádíme due diligence ve třech velkých rozvojových lokalitách, u dvou jsme ve finálním jednání ohledně podmínek koupě,“ doplnila závěrem.

Skanska Property ČR zabývající se komerčním developmentem zaznamenala v minulém roce množství úspěchů, mezi které patří například prodej pozemku určeného k výstavbě logistického centra společnosti Prologis, Inc. v Jenči u Prahy. Společnost se tak nyní může soustředit na svou hlavní činnost – kancelářské projekty. Obsazenost kancelářské budovy Nordica v Ostravě se vyšplhala na 92 % a to i díky expanzi hlavního nájemníka budovy, Okin Group. Projekt Balabenka v Praze 9, jehož obsazenost je nyní 95 % byl prodán skupině CIB GROUP, a.s. Velkým úspěchem je také projekt Riverview na pražském Smíchově, který byl dostavěn a prodán německému investorovi Invesco Real Estate. 90 % této budovy je pronajato farmaceutickému koncernu MSD. Skanska Property lokalitu Smíchova neopouští a pokračuje akvizicí pozemku k projektu Five, který se nachází jen pár metrů od Riverview. V současné době roste v Praze 8 – Karlíně administrativní budova Corso Court, která bude dokončena v létě a koncem letošního roku se stane sídlem všech tří jednotek Skanska působících na českém trhu.

„Obzvláště pyšní jsme na náš projekt Riverview. Povedlo se nám se společností MSD vybudovat silné a spolehlivé partnerství, díky kterému se jejich globální inovativní IT centrum stalo součástí našeho projektu.“ říká Marie Passburg, Managing Director společnosti Skanska Property Czech Republic a dodává: „Prodej budovy Riverview potvrzuje stabilitu pražského realitního trhu a pokračující zájem investorů o nákup vysoce kvalitních projektů v dobrých lokalitách.“

Shrnutí výsledků skupiny Skanska za období leden až prosinec 2014:
Stavební segment – Skanska a.s. & Skanska SK a.s.:
(*konsolidované výsledky dle IFRS)

  • Provozní zisk za rok 2014 dosáhl 142 mil. Kč.
  • Skanska a.s. vykázala tržby v hodnotě 14,6 mld. Kč, což představuje meziroční zvýšení o 18 %.
  • Průměrný počet zaměstnanců Skanska v roce 2014 byl 4043. (Česká republika 3 337 a Slovensko 706).

Rezidenční development – Skanska Reality a.s.:

  • 402 prodaných bytů v roce 2014
  • 306 bytů aktuálně v nabídce, letos plánujeme postupně přidat dalších 500
  • 600 projektů aktuálně v nabídce, letos plánujeme přidat 2 projekty v nových lokalitách

Komerční development – Skanska Property Czech Republic, s.r.o.:

  • 1 dokončený projekt v roce 2014 – Riverview
  • 2 komerční a 1 logistický prodaný projekt
  • 21.900 m2 pronajatých čistých kancelářských ploch
  • 5 projektů aktuálně v nabídce

Skupina Skanska se i nadále soustředí na téma bezpečnosti práce, etiky podnikání a odpovědného přístupu k životnímu prostředí. Důsledné dodržování těchto zásad podnikání vedlo i k tomu, že Skanska od 1. ledna 2015 zavedla povinné používání brýlí a rukavic na všech svých stavbách a ve výrobních provozech. Toto opatření je celosvětovým bezpečnostním standardem Skanska, který nyní přichází i do České a Slovenské republiky.

Chceme být lídrem v oblasti bezpečnosti práce, a proto jdeme nad rámec současné české legislativy, stejně jako v dalších strategických oblastech“, říká Roman Wieczorek.