Skanska v České Republice
c

Dva tituly pro Skanska v soutěži Stavba roku 2011

Tisková zpráva 04.10.2011 15:00 CET

Stavbou roku 2011 se stal Golf Klub Čertovo břemeno v Jistebnici a stavba Jihozápadní části Silničního okruhu kolem Prahy, jehož součástí je i "SOKP 513 - Vestec – Lahovice“, jedna z nejzajímavějších staveb, které v posledních letech realizovala společnost Skanska. Na základě hlasování organizovaného prostřednictvím tisku a internetu tato stavba získala také Cenu veřejnosti hlavního města Prahy.

Silnicní okruh kolem Prahy

Titul Stavba roku byl stavbě Pražského okruhu podle organizátorů udělen za vytvoření velkoryse pojaté dopravní stavby nezbytné pro život hlavního města se zřetelem k náročnému osazení do přírodního rámce. O Ceně veřejnosti hlavního města Prahy rozhodovalo hlasování na internetové stránce www.stavbaroku.cz, kde pro tento projekt hlasovalo cca 55 % všech hlasujících.

Stavba Pražského okruhu je i v rámci společnosti Skanska unikátní tím, že zde byla využita většina našich specializovaných technologií. Stavba SOKP 513 již v letošním roce získala titul Česká dopravní stavba roku a byla mj. oceněna i v rámci interní soutěže o stavbu roku Skanska v ČR a SR oceněním Grand Prix.

Dalším úspěšným projektem je Golf Klub Čertovo břemeno v Jistebnici, který získal ocenění Stavba roku za vytvoření nevšední stavby pro aktivní odpočinek se zřetelem k citlivému začlenění do krajinného rámce a Stavba Onkologického centra Fakultní nemocnice Plzeň, která si může k již získaným oceněním přidat Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR, kterou získala v rámci soutěže Stavba roku 2011.

Soutěž Stavba roku vypisuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a vydavatelstvím Economia. Celkem se do soutěže přihlásilo 44 staveb.


Výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu
Výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu sestává ze 3 částí ( SOKP 512, SOKP513 aSOKP 514) , její celková délka činí23 km.

Investor:Ředitelství silnic a dálnic ČR
Dodavatel:Sdružení 512: Dálniční stavby Praha, a.s., ved. úč. sdr., Metrostav, a.s., člen sdr., Skanska, a.s., divize Silniční stavitelství člen sdružení, Pražské silniční a vodohospodářské stavby, a.s.,

Sdružení 513: Skanska a.s., vedoucí účastník sdružení, Skanska SK a.s., organizační složka, ALPINE BAU GmbH, organizační složka
Sdružení 514: STRABAG a.s., vedoucí účastník sdružení, HOCHTIEF Construction AG, organizační složka,, BÖGL A KRÝSL k.s.
Autor projektu: Pragoprojekt, a.s. a VALBEK, spol. s r.o.


Golf klub
Čertovo Břemeno
Objekt je založen na železobetonové desce. Svislé a vodorovné nosné konstrukce jsou kombinací železobetonu, oceli a dřeva. Půdorysně podlouhlý jednopodlažní objekt je zaříznut do terénní vlny, která je ze severní strany součástí jamky č. 18. 

Investor:Golf Čertovo Břemeno s.r.o.
Dodavatel:Skanska a.s., divize Pozemní stavitelství, závod Čechy
Autor projektu:Ing. arch. Stanislav Fiala, Fiala + Němec s.r.o.