Skanska v České Republice
c

Tisková zpráva Skanska Reality k novele zákona o hospodaření energií

Tisková zpráva 22.08.2012 16:00 CET

Přestože jsou zákonné termíny s ohledem na tržní situaci ambiciózní, implementaci evropské směrnice vítáme.

Praha (22. srpna 2012) – Prezident České republiky Václav Klaus vetoval novelu zákona o hospodaření energií, jejíž součástí je i zavedení povinných energetických štítků na budovách. Ty by měly v budoucnu nájemníkům a kupujícím pomoci zjistit, jaké budou energetické provozní náklady domu. Ačkoli jsou navržené zákonné termíny s ohledem na aktuální situaci na rezidenčním trhu ambiciózní, Skanska Reality jako leader* nízkoenergetické bytové výstavby v Čechách snahu o zavedení legislativních opatření směřujících k nízkoenergetické a pasivní výstavbě vítá, neboť takto navržené budovy sebou krom snížení spotřeb energií a emisí CO2 mimo jiné nesou i nižší náklady na provoz domácnosti. Například při bydlení v pasivním bytovém domě lze ročně uspořit až 56% primárních (=neobnovitelných) zdrojů energií na vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání, chlazení a provoz (oběhová čerpadla, ventilátory atp.).

Milicovsky haj_pasiv

„Jako další nezbytné opatření související s prosazováním nízkoenergetické výstavby vnímáme podporu ze strany státu. Ze zkušenosti víme, že investice do energeticky úsporného bytu je pro klienta cca o 15% vyšší než investice do srovnatelného bytu bez použití ekologických technologií“, řekla Naděžda Ptáčková ředitelka odboru Prodeje a marketingu Skanska Reality. Uvítali bychom také rozjezd informační kampaně, která by pomohla zvýšit povědomí o energeticky úsporných budovách tak, aby kupující zavnímal dlouhodobé výhody, které mu energeticky úsporné bydlení přináší a byl ochoten akceptovat vyšší počáteční investiční náklady“  doplnila závěrem.
V Praze je v tuto chvíli v nabídce 323 nových bytů v pasivním a nízkoenergetickém standardu, ceny začínají na 44 500 Kč/m2 v projektu Bytové domy Romance II, 3. etapa v Praze – Uhříněvsi.  Mezi největší developery, zabývající se pasivní a nízkoenergetickou výstavbou, kromě Skanska Reality patří JRD, YIT, Design Development a Konhefr.

 

 

*bráno dle aktuálního počtu pasivních a nízkoenergetických bytů v nabídce