Skanska v České Republice
c

Na Hnědém vrchu se zítra otevře nejvyšší rozhledna Krkonoš

Tisková zpráva 30.06.2009 0:00 CET

Pec pod Sněžkou Krkonošské hřebenové túry mají o jednu zajímavou destinaci navíc. Zítra se totiž na Hnědém vrchu otevře nová rozhledna, která se svými téměř 31 metry představuje vůbec nevyšší rozhlednu v Krkonoších. Návštěvníkům nabídne velkolepý výhled z výšky 1234 metrů nad mořem, což z ní navíc činí druhou nejvýše položenou rozhlednu tohoto pohoří. Stavbu postavila společnost Skanska DS a náklady na její realizaci dosáhly necelých 15 milionů korun. Investorem stavby je město Pec pod Sněžkou.

Nejvyšší rozhledna Krkonoš

„Rozhledna stojí na úbočí Liščí hory na hranici II. zóny Krkonošského národního parku, kde po velkou část roku panují extrémní klimatické podmínky. Práci nám ztěžoval sníh, silný vítr a déšť. Z toho důvodu jsme výstavbu rozložili do dvou fází – říjen až listopad 2008 a duben až červen 2009. V dubnu jsme přitom ještě museli na přístupové cestě sníh frézovat, abychom se ke stavbě vůbec dostali, “ popsal průběh výstavby projektový manažer Skanska DS Břetislav Fiala.

Stavba rozhledny se nachází u horní stanice lanovky na Hnědém vrchu. Od své paty po vrchol sedlové střechy měří 30,85 metru, hlavní vyhlídková plošina je umístěna 27 metrů nad okolním terénem a turisty od ní dělí celkem 138 schodů.

Z rozhledny je vidět na tři nejvyšší hory České republiky – Sněžku, Luční horu a Studniční horu, ale i na další známá místa oblíbeného horského střediska. Jedinečný je například pohled do trogového údolí Obřího dolu s typickým U profilem, který vznikl přemodelováním ledovcem.

Konstrukce rozhledny je navržena především s ohledem na zdejší tvrdé povětrnostní podmínky. Základ je z železobetonu, nosnou svislou konstrukci stavby tvoří šest dřevěných sloupů o průměru 40 cm a střední ocelový sloup o stejném průměru. Schodiště z ocelového pororoštového plechu je kotveno k vodorovným výztuhám rozhledny a je neseno středovým ocelovým sloupem. Podlahy na jednotlivých úrovních jsou z tahokovových roštů.

Důvodem postavení a konkrétního umístění rozhledny je snaha vytvořit další snadno dostupný cíl výletů a zároveň odlehčit přetíženému masivu Sněžky. Rozhledna představuje první stavební objekt v rámci plánovaného projektu Zkvalitnění dostupnosti a rozšíření doprovodné infrastruktury turistického střediska Pec pod Sněžkou.

„V příštích třech měsících tu ještě vzniknou lyžařská stezka, dvě lávky přes řeku Úpu a jedna lávka u přehrady. V plánu je i zakrytí Vlčího potoka a protažení točné Javor pro skibusy. Tak jako dosud budeme při práci postupovat s maximální opatrností vzhledem ke vzácnosti zdejšího přírodního bohatství,“ doplnil Fiala.

„Tento rozsáhlý a pro naše město ojedinělý a důležitý projekt byl podpořen velkorysou finanční dotací Evropské Unie prostřednictvím tzv. Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Město v jeho rámci získalo příspěvek v celkové výši 57,227.089,- Kč, což činí 92,5 % tzv. způsobilých výdajů,“ sdělil starosta města Alan Tomášek.

Doplňující informace: Přesný název stavby: Rozhledna na Hnědém vrchu Místo: Město Pec pod Sněžkou Investor: Město Pec pod Sněžkou Zahájení a plánované dokončení: 15.9.2008 – 15.9.2009 Cena: 14,890.414,- Kč vč. DPH (Celková cena projektu Zkvalitnění dostupnosti a rozšíření doprovodné infrastruktury turistického střediska Pec pod Sněžkou: 75,821.692,- Kč vč. DPH) Realizátor: Skanska DS a.s., závod Pardubice