Skanska v České Republice
c

Řidiči na D1 si oddechnou. Kolony u Měřína zmizí

Tisková zpráva 22.09.2009 0:00 CET

Stavbaři při opravě dálnice použili „gilotinu“ Měřín / Brno Nepříjemné každodenní kolony v obou směrech dálnice D1 u obce Měřín na 134. kilometru se brzy stanou minulostí. Již za dva dny zde totiž stavbaři společnosti Skanska DS dokončí rekonstrukci téměř 2 a půl kilometru dlouhého úseku dálniční vozovky ve směru na Prahu. Práce na novém povrchu vyřadily na deset týdnů z provozu jednu polovinu dálnice. Nový cementobetonový povrch vozovky však nyní bude bezpečnější a pohodlnější. První auta zde opět projedou ve čtvrtek kolem poledne. Investorem stavby v hodnotě 117,5 milionu korun je Ředitelství silnic a dálnic, náklady pokryl Státní fond dopravní infrastruktury.

vozovka ve smeru na Prahu

„Stavba trvala 68 dnů a v jejím rámci jsme vybourali okolo 15 tisíc tun betonu a asfaltu a položili přes 8 tisíc krychlových metrů čerstvé betonové směsi. Rekonstruovaný úsek je dlouhý 2 345 metrů, vozovka byla rozšířena z 10,75 metru na 11,5 metru. Cementobetonový kryt je nyní dvouvrstvový a povrch vozovky má tloušťku 28 centimetrů. Výhoda tohoto materiálu spočívá hlavně v jeho životnosti, díky které například v povrchu nevznikají koleje a dále v jeho schopnostech odrážet světelné paprsky při jízdě v noci,“ řekl Lumír Kukelka, stavbyvedoucí společnosti Skanska DS.

V rámci stavby byl odstraněn původní betonový a asfaltový kryt vozovky dálnice, který byl nahrazen dvouvrstvovým betonovým krytem s vloženými kluznými trny a kotvami v celé šíři vozovky. Při bourání betonové vozovky pracovníci využili také speciální stroj s bouracím břitem – tzv. gilotinu.

Součástí rekonstruovaného úseku jsou i dva dálniční mosty, u nichž se v předpolí provedla výměna asfaltové obrusné vrstvy. Nově je také rozšířen připojovací pruh z místní odpočívky. Základní údaje: Přesný název stavby: Rekonstrukce dálniční vozovky D1, km 134,290-136,800 vlevo Místo: Dálnice D1, km 134,290-136,800 vlevo Investor: Ředitelství silnic a dálnic ČR Financování: Státní fond dopravní infrastruktury Doba realizace: 17.7.2009 – 24.9.2009 Celková cena: vč. DPH 117,5 milionu Kč Realizátor: Skanska DS a.s., závod 86 Uherské Hradiště Projektant: ALB projekt, spol. s r.o. , ing.Jareš Jiří, CSc