Skanska v České Republice
c

Kvartální analýza developerského trhu

Tisková zpráva 21.07.2014 10:00 CET

Úrokové sazby hypoték stále klesají. Průměrné ceny developerských projektů
se drží na úrovni předchozího roku. Koupě nemovitosti nebyla za posledních 5 let výhodnější.

Stále trvá období výhodné pro koupi nové nemovitosti. Průměrné ceny
za nově nabízené byty v Praze se doposud drží na stejné úrovni jako vloni – loňská průměrná cena za metr čtvereční podlahové plochy byla 57 446 Kč*, letošní 57 246 Kč*. Úrokové sazby hypoték i nadále pozvolna klesají – v meziročním srovnání o více než 6 procentních bodů. V červnu loňského roku byly úrokové sazby u hypotečních úvěrů na 2,95 procentech, letos v červnu již na 2,76 procentech**. Aktuálně výhodné nabídky se odrážejí i v růstu poptávky po nových nemovitostech. Zatímco v prvním kvartále letošního roku se v Praze prodalo 1 350 nových bytů, v druhém kvartále to bylo již 1 500 nových bytů, což představuje nárůst o více než 10 procent. Na hlavních ukazatelích trhu se shodly společnosti Skanska Reality, Ekospol a Trigema.

„Pokud porovnáme aktuální stav na trhu se situací v uplynulém období, jsou podle mne perspektivy bytového trhu v posledních dvou letech určitě lepší“ uvedla Naďa Ptáčková, ředitelka Vývoje projektů a Akvizic Skanska Reality.„Očekáváme, že se to projeví i na rychlosti prodejů, protože politicko-ekonomická stabilita spolu s výhodnými sazbami posilují spotřebitelskou důvěru. Předpokládáme proto, že chuť nakupovat byty bude ještě o něco větší,“ doplnila závěrem.

Na rostoucí poptávku reaguje i vzrůstající nabídka developerů. Jestliže v prvním pololetí roku 2013 bylo v Praze do nabídky přidáno 1 661 nových bytů, v prvním pololetí letošního roku přibylo 2 800 bytů. Aktuální pražská zásoba nových bytů je 6 600, což při průměrném počtu prodejů za poslední roky
(cca 5 000 bytů) vystačí na rok a čtvrt.
Na hlavních ukazatelích trhu (počty prodaných bytů, zásoba na trhu, počet nově přidaných bytů v 1. kvartále letošního roku) se dohodly společnosti Skanska Reality, Ekospol a Trigema. Každá z uvedených společností bude nyní uvádět tyto informace ve vzájemné shodě.

*Skanska Reality stanovuje cenu za m2 tak, že konečnou cenu s DPH dělí součtem plochy bytu a poloviny terasy, lodžie či balkonu.

** Zdroj: Fincentrum Hypoindex