Skanska v České Republice
c

Silnice ve Vlčnově byla zprovozněna téměř o měsíc dřív

Tisková zpráva 15.07.2009 0:00 CET

Vlčnov Řidiči, cyklisté i chodci začali využívat novou silnici ve Vlčnově o téměř měsíc dřív oproti původnímu plánu. Oprava více než dvoukilometrového úseku silnice třetí třídy III/4957 obci přinesla nový povrch silnice, nové chodníky, dopravní značení a veřejné osvětlení. Většinu nákladů v celkové výši necelých 41 milionů korun krylo Ředitelství silnic Zlínského kraje z prostředků Regionálního operačního programu Střední Morava, na financování se podílela i obec Vlčnov. Realizaci projektu během 13 měsíců provedla společnost Skanska DS, když termín zprovoznění zkrátila o 25 dnů.

nová silnice ve Vlcnove

„Zkrácení doby uzavírky potěšilo nejenom Vlčnovjany, ale i všechny, kteří projíždí po naší silnici. Jsem rád, že i přes mnohdy těžké klimatické podmínky byla celá stavba realizována bez problémů a ke spokojenosti občanů. Děkuji proto zhotoviteli i partnerovi projektu ŘSZK Zlín, za skvělou spolupráci,“ uvedl starosta obce Vlčnov Jan Pijáček.

„Původní starou komunikaci z dlažebních kostek nahradil nový asfaltový povrch. To ocení především místní obyvatelé, protože díky nové vozovce je nyní průjezd obcí výrazně tišší, plynulejší a bezpečnější, a to jak pro auta, tak pro cyklisty,“ řekl Radek Škrhák, stavbyvedoucí Skanska DS.

Společně s vozovkou se rekonstrukce dočkaly také dva tzv. zálivy pro autobusové zastávky a chodník na levé straně komunikace. Oprava chodníku se provedla s ohledem na co nejlepší přístupnost pro občany s omezenou schopností pohybu a orientace. V místě přechodů přes vozovku je nyní převýšení obrubníků nad vozovkou pouhé dva centimetry. Podél sníženého obrubníku jsou bezpečnostní opatření v podobě červené reliéfní dlažby barvě a úpravy pro nevidomé.

„Příprava tohoto projektu trvala několik let, ale určitě se vyplatila. Těším se na Jízdu králů v příštím roce, která pojede po nové silnici,“ uvedl Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.

Součástí projektu byla i renovace dopravního značení, které v obci zůstalo téměř beze změny. Před vjezdem do obce pak vznikl adaptační úsek se zpomalovacím ostrůvkem pro postupné snižování rychlosti a 100 metrů před ostrůvkem řidiče zpomalí dopravní značka omezující maximální rychlost na 70 km/hod.

Doplňující informace: Přesný název stavby: Silnice III/4957 : Vlčnov Zákazník (investor): Ředitelství silnic Zlínského kraje, obec Vlčnov Z jakých zdrojů je stavba financována: Regionální operační program Střední Morava, vlastní zdroje Cena projektu: ŘSZK – 34 038 299 Kč vč. DPH, obec Vlčnov – celkem 7 903 044 Kč vč. DPH 6 717 588 Kč EU, 395 152 Kč SR a 790 304 Kč obec Vlčnov Datum začátku stavby a plánovaného dokončení /dle SoD/: 10.6. 2008 – 15.7. 2009