Skanska v České Republice
c

Lávka přes Svratku získala ve Washingtonu prestižní ocenění

Tisková zpráva 11.06.2010 0:00 CET

Washington, Brno Výjimečnost lávky přes Svratku v Brně potvrdila v těchto dnech prestižní mezinárodní porota v rámci 3. ročníku fib Congress and Exhibition 2010 ve Washingtonu. Lávka přes Svratku byla společně s dalšími třemi světovými stavbami vyhlášena jako stavba vítězná, byla oceněna za výjimečný projekt a způsob realizace. Lávku postavil tým ze závodu Mosty, divize Silniční stavitelství, Skanska a.s. (dříve Skanska DS a.s.) od dubna do září roku 2007.

Lávka pres Svratku

„Ocenění si velmi vážíme. Zároveň je důkazem toho, že prestiž a mezinárodní uznání nemusí dodavatelům a investorům přinášet pouze velké stavby s miliardovým rozpočtem. Je to rovněž výzva pro nás i pro všechny ostatní stavební firmy, aby se maximálně věnovaly i tomu nejmenšímu projektu,” říká ředitel závodu Mosty společnosti Skanska František Mašek.

Tři metry široká lávka pro pěší a cyklisty, která stojí v moravské metropoli, usnadňuje přístup od autobusového a vlakového nádraží ke komplexu administrativních budov Spielberk Office Centre v Heršpické ulici. Designově i technicky zajímavě řešená lávka získala v roce 2008 prestižní ocenění v mezinárodní soutěži Footbridge Awards 2008 v Portu. Oceněná lávka zabodovala rovněž v soutěži Stavba roku Jihomoravského kraje 2008. Na lávce přes Svratku se podílela společně se závodem Mosty projekční kancelář Stráský, Hustý a partneři s.r.o. a firma Acht Architects. Most byl realizován pro soukromého investora CTP Invest s.r.o.

Mezi nominované stavby v rámci 3. ročníku konference fib ve Washingtonu se dostala také zavěšená mostní estakáda přes řeku Odru na stavbě D 4709 1/2 Ostrava - Bohumín.