Skanska v České Republice
c

Hranice si už v listopadu oddechnou - Stavba dálnice D47 z Lipníku do Bělotína finišuje

Tisková zpráva 04.08.2008 0:00 CET

Hranice Pouhé tři měsíce dělí od otevření nový, více než patnáct kilometrů dlouhý úsek dálnice D47 z Lipníku nad Bečvou do Bělotína. Na stavbě, která významně ulehčí provozu na stávajících silnicích, jsou již dokončené veškeré nosné mostní konstrukce, v těchto dnech probíhá pokládání povrchu vozovky. Stavbu za 7 miliard korun provádí sdružení vedené společností Skanska DS od listopadu roku 2004 do listopadu 2008. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR, finanční prostředky poskytl Státní fond dopravní infrastruktury.

„Celý úsek šestipruhové dálnice odvede tranzitní dopravu z přetížených Hranic, oddychnou si i obce Drahouše a Slavíč. V tuto chvíli stavíme zhruba šest kilometrů protihlukových stěn a máme hotové cementobetonové povrchy asi na 80 procentech vozovky. Pro řidiče dálnici zprovozníme v listopadu,“ říká manažer projektu Aleš Novák ze Skanska DS.

Projekt v celkové délce 15,4 km začíná na sever od Lipníku nad Bečvou, pokračuje mezi obcemi Milenov a Hrabůvka, severně míjí město Hranice a napojuje se na obchvat Bělotína, odkud motoristé budou pokračovat po rychlostní silnici R48 na Frýdek Místek a Český Těšín nebo po silnici I/47 na Fulnek.

Na trase vzniká 25 mostů, tři dálniční mimoúrovňové křižovatky Lipník nad Bečvou, Hranice a Bělotín a zhruba 2,5 km dlouhý přivaděč Bělotín, kterým je D47 napojena na rychlostní silnici R48 do Českého Těšína. Nejvýznamnějšími inženýrskými objekty jsou dvě mostní estakády a zahloubený přesypaný dálniční podjezd u obce Hrabůvka, který převádí přes dálnici Uhřínovský potok a silnici III. třídy.

„Do listopadu musíme také dokončit dopravní značení, kladení monolitických příkopů kolem vozovek, terénní a vegetační úpravy a zatravnění,“ dodává Aleš Novák ze Skanska DS.

Základní údaje: Název projektu: Dálnice D 47, stavba 4704 Lipník nad Bečvou – Bělotín Investor: Ředitelství silnic a dálnic ČR Místo: Olomoucký kraj Zhotovitel: Sdružení D4704, vedoucí Skanska DS a.s., člen Strabag a.s. Projektant: SHB a.s. Doba výstavby: listopad 2004 (zahájení přípravných prací) – listopad 2008 Cena projektu: 7,01 miliardy korun bez DPH

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace