Skanska v České Republice
c

Slovenská stavba roku 2008: Tunel Sitina na D2 exceloval

Tisková zpráva 03.07.2008 0:00 CET

Bratislava Hned tři ocenění získal úsek dálnice D2 Lamačská cesta – Staré Grunty v Bratislavě v soutěži Stavba roku 2008. Ve 14. ročníku této soutěže obdržela stavba kromě Hlavní ceny i Cenu primátora hlavního města SR Bratislavy a Cenu Slovenské komory stavebních inženýrů za nejlepší projektové řešení stavebního díla. Oceněný úsek, jehož součástí je i tunel Sitina, vybudovalo sdružení dodavatelů JV Taisei a Skanska od září 2003 do dubna 2007.

„Jsem rád, že společnost Skanska BS mohla zúročit svoje zahraniční zkušenosti při stavbě tunelů konečně i doma, na Slovensku. Věřím, že jsme tímto projektem pomohli jak motoristům, tak životnímu prostředí v této lokalitě,“ řekl při předání cen Miroslav Beka, generální ředitel společnosti Skanska BS.

Největší objem prací na oceněné stavbě – více než polovina – připadl na budování unikátního tunelu Sitina. Ze 3,3 kilometru dlouhého dálničního úseku tunelem prochází celých 1,4 km. Tunel má dva tubusy vedoucí mělce pod povrchem, jejichž proražení zabralo 17 měsíců. V tunelu je podélné větrání, pět únikových východů a v každém tubusu tři nouzové zálivy. Na každých 180 metrů připadá jeden výklenek SOS, na každých 80 metrů hydrant. Součástí stavby je 10 mostních objektů a také nový vstup do ZOO vedoucí od ulice Staré grunty. Původní vstup do zahrady se totiž křížil s plánovanou trasou úseku.

Projektová příprava úseku dálnice D2 Lamačská cesta – Staré Grunty Bratislava byla zahájena roku 1995. Základní kámen byl položen o osm let později. Stavební část prací byla ukončena v listopadu 2005 a tunel byl slavnostně otevřen v červnu loňského roku. Prvním automobilem, který jím projel, byl monopost formule 1 pilotovaný Davidem Coulthardem.

Základné údaje: Lokalita: D2 Lamačská cesta – Staré Grunty Bratislava Investor: Národná diaľničná spoločnosť, a.s., Bratislava Hlavní dodavatel: JV Taisei – Skanska Subdodavatel: Skanska BS, a. s., Prievidza Stavební dozor: Stredisko výstavby diaľnic, Bratislava Projektant: Dopravoprojekt, a. s., Bratislava Doba výstavby stavební části: září 2003 až listopad 2005

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace