Skanska v České Republice
c

Skanska opravila vodovod pro milión Finů

Tisková zpráva 22.08.2008 0:00 CET

H e l s i n k y, Finsko Obyvatelé finských Helsinek a okolí se mohou po rekordních třech měsících, kdy probíhala rekonstrukce hlavního vodovodu, doma napít kvalitní pitné vody. Stavební práce na posledním úseku více než 120kilometrového tunelu pro přívod vody – nejdelšího svého druhu v Evropě – v trojsměnném provozu zajistilo 26 specialistů společnosti Skanska. „Finský trh považujeme za perspektivní, během pěti let jsme zde dokončili už šest zakázek,“ říká Miroslav Beka, generální ředitel Skanska BS. Opravou 7,6 kilometru dlouhého vodovodu skončily rozsáhlé modernizační práce na tunelu ze 60. let minulého století.

„Během oprav došlo k odstávce pitné vody pro milión lidí, kteří museli používat upravovanou vodu z tamní řeky, takže čas byl pro nás prioritní. Profil přivaděče nám neumožňoval naplno využít dostupnou techniku a většinu prací jsme museli dělat ručně. Stavba byla navíc organizačně náročná, protože na celkové délce 7,6 kilometru byla jednotlivá pracoviště vzdálená více než 2,5 kilometru, nicméně veškeré smluvní práce jsme dokončili v předstihu,“ popisuje Juraj Ježek, vedoucí finské organizační složky společnosti Skanska BS.

Po roční přestávce, kdy v roce 2007 dokončili tunely Orosmäki a Karnainen na dálničním úseku z Helsinek do Turku, se pracovníci Skanska BS v polovině května 2008 vrátili na finský stavební trh. V rámci rekonstrukčních prací na vodním přivaděči zprofilovali a vyčistili 7,6 km tunelu, navrtali a osadili více než tisíc svorníků, na stěny tunelu aplikovali zhruba 14 tisíc čtverečních metrů stříkaného betonu, zasypali přes 2,6 km optického kabelu a vybudovali dvě tlakové stěny.

Základní údaje: Název stavby: Rekonstrukce vodního přivaděče Vanhakaupunki - Pitkäkoski v Helsinkách Lokalita: Helsinky, Finsko Zhotovitel: Skanska BS Délka rekonstruovaného přivaděče: 7,6 km Doba výstavby: květen 2008 – srpen 2008

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace