Skanska v České Republice
c

Společnost Skanska v roce 2012 se ziskem 357 mil. Kč

Tisková zpráva 08.02.2013 11:00 CET

Skanska v České a Slovenské republice hospodařila v roce 2012 s čistým ziskem 357 mil. Kč. Tržby meziročně poklesly o 12 % na 16 mld. Kč.

„Vzhledem k tomu, jak vypadá stavební trh v České republice, zejména v dopravním stavitelství, můžeme být s dosaženým výsledkem spokojeni. Důraz na řízení rizik, zvyšování efektivity a regionalizaci nám pomáhá udržet se v dobré finanční kondici, díky které jsme stále stabilním a silným hráčem na českém a slovenském stavebním trhu,“ uvedl Dan Ťok, předseda představenstva a generální ředitel Skanska a.s.

Klíčovým cílem společnosti je dodržovat pravidla řízení rizik a tudíž nepodávat nabídky s cenou pod úrovní přímých nákladů nebo bez krytí režijních nákladů. I díky tomu nejsou v portfoliu Skanska za poslední dva roky žádné nezdravé zakázky. Neméně důležitý je přetrvávající důraz na kvalitu. Situace, kdy společnost musela na základě špatných rozhodnutí předešlého vedení sanovat v roce 2011 problémy plynoucí z řešení záručních závazků v rámci projektů realizovaných před rokem 2008, se už nesmí opakovat.

„Naším hlavním cílem je ekonomicky zdravá a stabilní Skanska. Proto nenabízíme a nebudeme nabízet zakázky bez zisku a přiměřených režií, nebo dokonce pod úrovní přímých nákladů. I proto může být naší prioritou kvalita. Průměrná ziskovost kolem 2 % odpovídá současným obecným podmínkám na trhu,“ uvedl dále Dan Ťok.

Skanska se neustále snaží snižovat přímé náklady na stavbě, a to zejména zvyšováním produktivity a efektivním využíváním svých kapacit. To v kombinaci se zkušenostmi a zázemím stabilní mezinárodní společnosti vytváří pro klienta vysokou přidanou hodnotu.

Skanska se i nadále soustřeďuje na bezpečnost, etiku podnikání a odpovědný přístup k životnímu prostředí. Za svůj postoj v těchto oblastech společnost obdržela prestižní ocenění „TOP odpovědná velká firma 2012“.