Skanska v České Republice
c

Průměrná cena za nové bydlení v Praze poklesla ve třetím kvartále o 3 %, prodalo se 1 074 bytů

Tisková zpráva 24.10.2012 11:00 CET

Praha (24. října 2012) – Ve třetím kvartále letošního roku poklesla průměrná cena za nový byt v Praze z cca 57 000 Kč/m2 vč. DPH* na 55 350 Kč/m2 vč. DPH. To bylo způsobeno několika faktory. Slevovými kampaněmi, kterými většina developerů v letních měsících stimulovala tradičně slabší prodeje. Zahájením prodeje cca 1 300 nových bytů, jejichž průměrná cena činila jen 47 850 Kč/m2 vč. DPH*. A v neposlední řadě rekordně nízkou úrokovou sazbou hypoték i obnovením poskytování stoprocentních úvěrů. Skanska Reality, která se výzkumem dlouhodobě zabývá, sleduje na rozdíl od konkurence všechny projekty na pražském trhu – tedy i ty s méně než 50 byty.

Romance II_nizkoenergeticky

„Naše společnost se rozhodla přestat bojovat o zákazníky dalšími slevovými kampaněmi, které v souvislosti s propuknutím krize odstartovali developerské společnosti na veletrhu Bydlení 2009. Místo toho nyní nabízíme ceny odpovídající aktuální tržní situaci a produktu, který nabízíme,“ řekla Naděžda Ptáčková ředitelka odboru Prodeje a marketingu Skanska Reality. „Například nízkoenergetické 2+kk o rozloze 53 m2 s komorou a balkonem 9 m2 v Praze – Uhříněvsi přijde na 1, 98 mil vč. DPH a sklepní kóje. V přízemí bytového domu, v němž se byt nachází, je místnost pro mytí kol, které mohou při nepříznivém počasí využívat i maminky s kočárky a majitelé psů. V projektu je i jedno z největších dětských hřišť v okolí, které kromě tradičních skluzavek, houpaček, prolézaček a pískoviště zahrnuje také speciální fitness vybavení pro dospělé“ doplnila závěrem.
Aktuálně je v Praze v nabídce 8 300 nových bytů. Ve třetím kvartále dali developeři do prodeje 1 074 bytů, zatímco loni ve stejném období 982, což představuje 9% meziroční nárůst.
Mezi lokalitami s největším počtem nově zahájených projektů jsou Horní Měcholupy, Stodůlky, Háje, Braník, Hloubětín a Letňany. Součet nově zahájených bytů v těchto lokalitách dává dohromady cca 2/3 celkového objemu nově zahájených projektů ve třetím kvartále.
 
* Průměrná cena za m2 je zkreslená započítáváním luxusních projektů v centru.