Skanska v České Republice
c

Skanska Reality a Czech Develop pořádají výstavu v Národní technické knihovně

Tisková zpráva 16.05.2012 13:30 CET

Skanska Reality, leader pasivní a nízkoenergetické bytové výstavby v Čechách, společně s architektonickým studiem Czech Develop pořádají výstavu přehlídky soutěžních prací (soch/objektů) pro připravovaný park v Rezidenční čtvrti Botanica v Praze 5 – Jinonicích. Od 17. do 31. května si návštěvníci Národní technické knihovny budou moci prohlédnout celkem 113 návrhů od 60 autorů, včetně tří modelů vítězných návrhů v měřítku 1:10. Vernisáž výstavy se uskuteční již tento čtvrtek 17. května od 18 hodin.

Předmětem zadání soutěže bylo zpracovat návrhy pro objekty/sochy zastupující přírodní živly, které budou součástí kruhového náměstíčka ve středu parku. Mezi účastníky soutěže byla například Barbora Veselá, spoluautorka pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce před budovou Národního Muzea, anebo František Svátek, autor kinetických objektů vystavující například v Itálii, USA, Japonsku, Švýcarsku a Německu, jehož návrh „objektu – větrníka“ patří mezi vítězné.
„Centrální park v Rezidenční čtvrti Botanica jsme projektovali tak, abychom zvýšili kvalitu života místních obyvatel“, řekla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Prodeje a marketingu Skanska Reality. „Při řešení jeho konceptu jsme vycházeli z preferencí obyvatel lokality. Z dotazníku, kterým jsme před rokem všechny obeslali, jednoznačně vyplynulo že největší zájem je o dětské hřiště, parkovou úpravu s relaxačními zónami a sportovní hřiště. Věříme, že sochy, které budou rozmístěné na centrálním kruhovém náměstíčku, nebudou plnit jen estetickou funkci, ale stanou se i orientačním bodem pro různá setkání,“ doplnila závěrem.
Park, který v projektu Rezidenční čtvrť Botanica vznikne, bude jedinečným místem pro aktivní odpočinek, hry, relaxaci i vzdělávání. Architekty ze studia Czech Develop byl navržen tak, aby zdůraznil sepjetí člověka s přírodou a zaujal návštěvníky všemi smysly. Celým parkem prochází chodník ve tvaru ležaté osmičky se třemi smyčkami, který umožňuje bezbariérový prostup maminkám s kočárky a osobám se sníženou pohyblivostí. Zároveň rozdělí místo na pět samostatných ploch: sportoviště, otevřenou odpočinkovou zónu, centrální náměstíčko se sochami, malou botanickou zahradu a dětské hřiště.