Skanska v České Republice
c

V Českých Budějovicích zahajuje provoz největší projekt bydlení pro seniory v Česku

Tisková zpráva 31.08.2009 0:00 CET

Nedostačující ubytovací kapacity – to je hlavní problém domovů důchodců a domů s pečovatelskou službou v Jihočeském kraji. Ke zlepšení situace přispěje nový bytový komplex Senior dům České Budějovice, který nabídne celkem 360 ubytovacích míst, což představuje zhruba třetinu z celkové nabídky v tomto městě a více než 10 procent v rámci celého kraje. Projekt společnosti Senior Resort v hodnotě 450 milionů korun realizovala společnost Skanska CZ.

bytový komplex Senior dum Ceské Budejovice

„Všechny tři domovy důchodců v Českých Budějovicích s celkovou kapacitou 553 lůžek v současné době dohromady evidují více než 2 tisíce nevyřízených žádostí, a to při průměrně 80 přijatých klientech ročně. V případě zdejších domů s pečovatelskou službou je situace podobná. Nový Senior dům Čerské Budějovice tak klientům nabízí zajímavou alternativu nejen z hlediska okamžité dostupnosti, ale i z hlediska kvality nabízeného servisu, a je o něj mimořádně velký zájem,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Senior Resort Jan Bulvas.

Senior dům České Budějovice nabízí k dlouhodobému pronájmu bytové jednotky v disopozicích 1+kk (6 900 kroun měsíčně) a 2+kk (10 800 korun měsíčně), část z nich je speciálně upravena pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. V areálu komplexu je k dispozici i jídelna a lékařská ordinace a také další služby, jako pedikúra, manikúra, kadeřnictví apod.

Nájemné zahrnuje základní služby, například úklid bytu či donášku nákupů. „Kromě nájmu budou klienti platit ještě poplatek za služby spojené s provozem domu, jako je stálá recepční služba, nepřetržitý odborný zdravotnický dohled nebo pořádání kulturních a společenských akcí. Jeho výše však nepřesáhne tisíc korun měsíčně a bude hrazen při podpisu smlouvy na 10 let,“ doplnil Bulvas.

Senior Dům České Budějovice stojí na křižovatce ulic Husova a U Hvízdala a je dobře dostupný z centra města (blízká zastávka MHD). Areál sousedí se zelenou zónou Natura 2000 poblíž Vrbenských rybníků. V blízkosti je i velké nákupní centrum. Klienti zařízení tak mají přirodu na dosah a přitom nejsou izolováni od okolního světa.

Stejně jako Jihočeského kraje, týká se nedostačující kapacita specializoivaného bydlení pro seniory celé České republiky. „Na více než 500 institucí, které v Česku nabízejí ubytování pro seniory, připadá přes 40 tisíc klientů. Na konci roku 2006 se přitom o přijetí v nich ucházelo na 70 tisích zájemců. V souvislosti se zvyšujícím se podílem obyvatel starších 65 let v české populaci předpokládáme růst poptávky po tomto typu služeb. Senior Dům České Budějovice tak je zatím prvním z plánovaných specializovaných komplexů, které postupně postavíme. Další vzniknou v příštích letech v Jesenici u Prahy a v Karlových Varech,“ uzavřel Bulvas.