Skanska v České Republice
c

Moravské mosty zabodovaly v odborné soutěži

Tisková zpráva 23.04.2009 0:00 CET

Brno Řadou odborných cen ověnčený zavěšený most přes Odru a Antošovické jezero a unikátní lávka přes Svratku v Brně získaly významné ocenění Mostní dílo roku 2007. Projekty tento titul získaly v rámci pravidelného mezinárodního symposia Mosty 2009 při stavebním veletrhu IBF, které vyhlašuje nejlepší mostní stavby realizované dva roky nazpět. Oba mosty postavila společnost Skanska DS.

Most pres Odru a Antošovické jezero

„Mostní díla jsou královskou disciplínou stavařiny a osobně je vnímám jako výkladní skříň stavební firmy. Lze z nich vyčíst, jaké moderní technologie má firma k dispozici, jak si dokáže poradit s nároky terénu a s jakým citem umí stavbu sladit s jejím okolím. Jsem rád, že Skanska DS opět potvrdila, že v tomto segmentu patří k absolutní špičce,“ okomentoval zprávu o udělení cen generální ředitel Skanska DS Michal Reiter.

Přes půl kilometru dlouhé přemostění Odry a Antošovického jezera je součástí 4,2 kilometru dlouhého úseku dálnice D47 mezi Hrušovem a Bohumínem. Po stavební stránce představuje na evropské poměry ojedinělý projekt – je zavěšený na více než dvou tisícovkách nosných lan, která jsou ukotvena na jediném 48 metrů vysokém pylonu. Most je navržen tak, aby žádný z mostních pilířů nezasahoval do říčního koryta. Při konstrukci mostu byla použita technologie horní výsuvné skruže. Zcela unikátní nasazení dvou těchto skruží umožnilo současně stavbu obou samostatných souběžných částí přemostění. Stavba je již držitelem titulu Stavba roku 2008 a Dopravní stavba roku 2008.

Brněnská lávka přes Svratku spojuje autobusové a vlakové nádrží s komplexem administrativních budov Spielberg Office Center. Lávku širokou 3 metry tvoří dva betonové prefabrikované oblouky v délce téměř 20,5 metru a o hmotnosti 36,5 tuny. Návrh takové konstrukce vznikl s ohledem na co nejvyšší funkčnost i estetická kritéria. Obě strany lávky se osadilo zábradlím z luxusního týkového dřeva. Lávka již loni získala mezinárodní ocenění Footbridge Awards 2008.

Základní údaje: Most přes Odru a Antošovické jezero Název projektu: Dálnice D47091/2 Hrušov – Bohumín (159,6 - 163,8 km) Lokalita: Moravskoslezský kraj Investor: Ředitelství silnic a dálnic ČR Projektant: Stráský, Hustý a partneři s.r.o. Zhotovitel: Skanska DS a.s. Instalace závěsných lan: VSL SYSTÉMY /CZ/ Doba výstavby: listopad 2004 - listopad 2007 Délka nosné konstrukce: 592,70 m Šířka zavěšené části: 30,6 m Konstrukční výška: 2,2 m Výška pylonu: 48 m

Lávka přes Svratku Název projektu: Lávka přes řeku Svratku Lokalita: Brno, Heršpická ulice Investor: Immorent Brno Heršpická s.r.o. Projektant: Stráský, Hustý a partneři s.r.o. Zhotovitel: Skanska DS a.s. Dodavatel betonových prefabrikovaných oblouků: Skanska Prefa a.s. Doba výstavby: duben – září 2007