Skanska v České Republice
c

Letiště v Náměšti je připravené na vrtulníky

Tisková zpráva 04.09.2008 0:00 CET

Náměšť nad Oslavou Vojenská letecká základna v Náměšti nad Oslavou prošla rozsáhlou modernizací, díky níž zde mohou bezpečně a pohodlně operovat bojové vrtulníky i další letouny, které se sem přemístí z letiště v Přerově. Projekt v ceně 345 miliónů korun, jehož součástí byla vedle výstavby stání pro leteckou techniku také instalace osvětlení v celém areálu, provedlo sdružení dodavatelů vedené společností Skanska od října 2006 do srpna 2008. Investorem bylo Ministerstvo obrany ČR.

Letište v Námešti nad Oslavou

„Cílem modernizace bylo jednak navýšení kapacity základny, tak i přizpůsobení parametrům, které odpovídají standardům NATO. Od 70. let minulého století zde vrtulníky stály v podzemních bunkrech, v areálu se nacházely i protiatomové kryty, takže samotné výstavbě předcházely rozsáhlé demolice a odvoz materiálu,“ říká stavbyvedoucí společnosti Skanska DS Miroslav Pešl.

Projekt zahrnoval čtyři části: propojení dvou stávajících platforem do jedné, která bude sloužit jak pro taktické generické letouny, tak jako stání pro vrtulníky, dále instalaci světlotechniky pro vrtulníky, výstavbu celkem 27 stání s cementobetonovým povrchem tloušťky 220 milimetrů pro leteckou techniku a rekonstrukci přípojek, osvětlení a kanalizace.

„Nová stání pro 27 vrtulníků mají celkovou plochu 35,5 tisíce čtverečních metrů, tedy zhruba 500 x 70 metrů, což nepřekvapí, pokud si uvědomíme, že jeden bojový vrtulník na základně obsluhují až čtyři nákladní automobily zároveň,“ dodává stavbyvedoucí společnosti Skanska DS Miroslav Pešl.

Základní údaje: Název: Náměšť nad Oslavou – výstavba stání pro vrtulníkovou techniku Lokalita: Letecká základna Náměšť nad Oslavou, kraj Vysočina Investor: Ministerstvo obrany České republiky Zhotovitel: Sdružení Skanska DS a.s. (závod 86 Uherské Hradiště, vedoucí sdružení), Stavby silnic a železnic, a.s., TECHNISERV, spol. s r.o. Projektant: INTAR a.s. Doba výstavby: říjen 2006 – srpen 2008 Cena: 345 877 335 korun bez DPH

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace