Skanska v České Republice
c

Poprvé v ČR: Skanska rozváží beton elektrodomíchávačem

Tisková zpráva 07.03.2024 15:00 CET

V každodenním rozvozu betonu na stavby nyní Skanska v Praze používá plně elektrický autodomíchávač. Čtyřnápravové vozidlo s hmotností 34 tun ujede denně až 300 kilometrů, nabíjí se v noci a v provozu se projevují hlavně výhody nulových lokálních emisí a nízké hlučnosti.

Skanska  EV concrete truck (1)

„Dlouhodobě sledujeme možnosti omezování vlivu naší činnosti na okolí a vše co se týká výroby betonu je jednou z priorit. A protože už běžně nabízíme beton s využitím recyklovaného kameniva a podílíme se na vývoji a testování nízkouhlíkových betonů, je nízkoemisní doprava další krok, který nyní v praxi ověřujeme,“ říká Michaela Wranová, ředitelka závodu Zdroje ve společnosti Skanska Central Europe.

Čtyřnápravový podvozek značky Sany je osazen standardní autodomíchávací nástavbou Putzmeister o objemu 9m3 – ta je totožná s těmi, které jsou montovány na podvozky různých výrobců s turbodieselovým motorem. Vozidlo má evropskou homologaci a baterie o kapacitě 350KWh vystačí na celodenní provoz s dojezdem až 300 km včetně pohonu nástavby. Elektromotor o výkonu až 360 kW pohání obě zadní nápravy.

„Elektrodomíchávač nasazujeme stejně intenzivně, jako auta s konvenčním pohonem. Chceme ověřit provozní vlastnosti v opravdu těžkém nasazení, sbíráme data o dojezdu, zatížení, nabíjení a údržbě. Z prvních testů vyplývá, že náklady na provoz jsou srovnatelné s konvenčním pohonem, vše tedy záleží na servisních a hlavně pořizovacích nákladech“, říká oblastní manažer Skanska Transbeton Luděk Linhart.

Provoz elektrodomíchávače probíhá v testovacím režimu, o možném dalším využití se rozhodne po vyhodnocení všech parametrů.

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace