Skanska v České Republice
c

Železniční mosty na koridoru u Lanžhota se posunuly o kolej stranou

Tisková zpráva 22.05.2022 13:00 CET

Práce na modernizaci železničního koridoru mezi Lanžhotem a slovenskými hranicemi pokračují unikátním odsunem mostů na trati. Ty teď mostní specialisté  pomocí hydraulických lisů posouvají doslova „o jednu kolej“ na jihozápad. Náročná operace umožní dočasný jednokolejný provoz a uvolní místo stavbě nových mostů pro rychlost až 160km/h. Modernizovaný úsek v hodnotě 596 mil. Kč stavebně dokončí Skanska a EŽ Praha v prosinci 2023. Investorem je Správa železnic.

Mosty Lanžhot 1

Stavba vede záplavovým územím Lužních lesů a během víkendové výluky je nutno stihnout posuny dvou mostů přes místní toky a vložení mostního provizoria na třetím z nich.
Mosty o hmotnosti desítek tun posouváme pomocí hydraulických válců o jednu kolej, čímž uvolníme místo pro stavbu nových mostů a současně nám to umožní zachovat jednokolejný provoz. Během víkendové výluky jde o náročnou koordinaci desítek specialistů a strojů, v pondělí ráno už musí být koridor průjezdný.“ říká projektový manažer Skanska Milan Svatoň.

Během této dvoudenní totální výluky jsou vlaky z koridoru přesměrovány přes regionální trať Hodonín-Holíč.Modernizace 1,5 km dlouhého úseku od Lanžhota ke státním hranicím počítá se zvýšením traťové rychlosti na 160 km/h, a navazuje na slovenskou modernizaci trati do Kútů. Poloha kolejí na české straně se tak mimo jiné zvýší o 80 centimetrů kvůli vyšší poloze mostů přes Moravu,“ popisuje ředitel Stavební správy východ Správy železnic Miroslav Bocák.

Stavba zahrnuje kompletní výměnu železničního svršku včetně sanace železničního spodku, nahrazení čtyř stávajících mostů novými, nové zabezpečovací zařízení a rekonstrukci všech souvisejících technologií.

Název projektu:          
Dokončení I. žel. koridoru v úseku Lanžhot (ČR) – Kúty (SR)
Cena:            
595,7 mil. Kč bez DPH
Termín zahájení:        
2/2022
Termín dokončení:    
9/2024
Investor:                        
Správa železnic, státní organizace
Zhotovitel:                    
sdružení Lanžhot – Kúty, Skanska + EŽ
Délka úseku:                
1,5 km
Nové mosty:                
4
Rekonstruované přejezdy:
1

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace