Skanska v České Republice
c

Višňové jede naplno. Na dálničním obchvatu Žiliny pracují stovky odborníků a desítky strojů, hotovo bude koncem roku 2023.

Tisková zpráva 26.08.2021 13:00 CET

Čas, kvalita a bezpečnost - to jsou tři pravidla, kterými se řídí nejsledovanější dopravní stavby na Slovensku. Na úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala jsou v současné době v plném proudu práce na mostech a tunelu Višňové. Kromě přísných bezpečnostních opatření střeží stavební dělníky v podzemí nově instalovaná socha svaté Barbory, patronky horníků a tunelářů. Úsek dlouhý 13,5 km, včetně více než 7 km dlouhého tunelu Višňové, uvede Skanska do provozu do konce roku 2023.

_DSC3321

Na rozsáhlém staveništi nyní pracuje více než 400 odborníků a desítky strojů. Stavebníci chtějí co nejlépe využít stavební sezónu.
"V tunelu Višňové pokračujeme v sanaci primárního ostění a začínáme betonovat patky na bocích tunelových trub. Práce probíhají také na všech mostech, včetně těch, které předchozí dodavatel vůbec nezačal stavět. Termín dokončení je velmi náročný, ale díky dobré spolupráci s investorem se nám daří řešit nečekané problémy, takže věřím, že dílo předáme v dohodnutém termínu a kvalitě," říká Ivan Dimitrov, člen představenstva společnosti Skanska SK.
"Dosavadní průběh stavby mě přesvědčuje, že termín dokončení je reálný. Stále objevujeme nové výzvy a problémy, ale zatím to nebylo nic, co bychom nedokázali se zhotovitelem vyřešit," dodává Juraj Tlapa, generální ředitel Národní dálniční společnosti.
Stavba zahrnuje 13,5 km dlouhý úsek dálnice, včetně osmi mostů (dva nejdelší z nich měří 947 a 585 metrů) a 7,5 km dlouhého tunelu Višňové. Na západě se napojí na nedávno dokončený úsek Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, na východě se napojí na obchvat Vrútok a Martina. Po jejím dokončení vznikne kompletní obchvat Žiliny, který sníží intenzitu dopravy ve městě a zároveň ušetří více než 20 minut cesty do Tater. Kromě přímější trasy se řidiči vyhnou i častým dopravním komplikacím na stávající silnici I/18 pod hradem Strečno.

Kontakt: Beáta Voskárová Ing., Špecialista komunikácie
Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace