Skanska v České Republice
c

V Praze 19 – Kbelích vyroste udržitelná mateřská škola

Tisková zpráva 04.06.2021 10:00 CET

Nová školka bude součástí areálu Albatros Kbely, který roste pod taktovkou developera Skanska. Firma se zavázala, že kromě nových bytových domů zajistí také výstavbu mateřské školy, několika hřišť a rozsáhlé veřejné zeleně i společných prostranství. Ve čtvrtek 3. června byl symbolicky položen základní kámen školky za účasti představitelů radnice Prahy 19.

Albatros_Cam03

Stavba první etapy areálu včetně mateřské školy bude dokončena do léta příštího roku. Developer následně školku i s pozemkem pod objektem včetně školní zahrady převede na městskou část. Bude se tedy jednat o školku městskou, nikoliv soukromou. Se zahájením provozu se po jejím vybavení počítá v roce 2023, kdy se nastěhují první obyvatelé projektu Albatros Kbely. Nacházet se bude při ulici Polaneckého a bude mít tři třídy.

„Velmi nás těší, když developer naslouchá potřebám města a jeho obyvatel. Součástí areálu budou také velkorysé zelené plochy a veřejná prostranství, která Skanska po ukončení výstavby rovněž převede do vlastnictví naší městské části. Péče o tento veřejný majetek pro nás znamená závazek, zároveň jde však o službu našim občanům, o kterou je mezi nimi mimořádný zájem,“ řekla u příležitosti poklepání základního kamene mateřské školy Ivana Šestáková, místostarostka Městské části Praha 19.

Kbelská radnice v nejbližší době vypíše výběrové řízení na tvorbu konceptu a realizaci interiérového vybavení mateřské školy. Stejně jako celý projekt, také Mateřská škola Albatros má velkou příležitost stát se udržitelným a zdravým prostorem včetně řady prvků, díky kterým se děti mohou přímo v areálu své školky od malička učit ochraně životního prostředí. 

Plynule by tak měla navazovat na veřejný prostor v areálu Albatros, kde Skanska postupně vybuduje tři kvalitní dětská hřiště z dílny Kompan, dánského dodavatele kvalitních dětských hřišť, workoutové sportoviště u cyklostezky, společný prostor pro grilování a prvky podporující biodiverzitu jako například hmyzí hotel.

„Veřejné plochy jsou navrženy tak, aby lépe hospodařily s dešťovými vodami, aby se předcházelo jejímu odtékání do kanalizace. Velmi si vážíme závazku města převzít tyto plochy a starat se o ně i do budoucna, aby celý areál se sadovými úpravami dlouhodobě zůstal upraveným a příjemným místem pro život. A to nejen pro nové obyvatele, ale pro všechny, kteří budou mít chuť potkávat své sousedy a trávit zde společný čas,“ dodal Petr Michálek, generální ředitel společnosti Skanska Reality, která celý projekt investuje i realizuje, a to v souladu s mezinárodní certifikací udržitelného bydlení BREEAM.

Městská část po dokončení projektu převezme do své správy také nově vybudovanou cyklostezku. Ta však bude po dobu výstavby součástí staveniště a bude proto uzavřena pro zajištění maximální bezpečnosti občanů. Zpřístupněna pro veřejnost bude po ukončení stavby poslední etapy projektu a umožní při jižní straně obytného souboru propojení sítě cyklostezek ve směru od Letňan do centra Kbel. Stane se tak součástí Via Sancta, obnovované poutní cesty z Prahy do Staré Boleslavi.

Albatros Kbely nabídne v 11 bytových domech celkem 652 bytových jednotek. Vyroste v pěti etapách, přičemž dokončení té první je plánováno na podzim příštího roku. Projekt dostal název podle legendárního cvičného letounu Aero L-39 Albatros, který je vystaven v nedalekém hangáru Leteckého muzea Kbely. Zájem o bydlení v nové čtvrti je enormní, což dokazuje skutečnost, že první i druhá etapa byla vyprodána během několika měsíců. Více o bydlení v Albatrosu naleznete na stránkách developera www.albatros-kbely.cz