Skanska v České Republice
c

Pražská budova Parkview je jednou z nejzelenějších budov světa.

Tisková zpráva 15.02.2021 9:00 CET

Parkview, v loňském roce dokončená kancelářská budova na pražské Pankráci, získala nejvyšší enviromentální certifikaci LEED Platinum, která hodnotí úsporný provoz a minimální dopad na životní prostředí. S 97 obdrženými body je projekt od společnosti Skanska podle dostupných dat druhou nejudržitelnější kancelářskou budovou světa dokončenou v roce 2020.

Parkview 1

Získaná certifikace LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) je nejrozšířenější globální systém oceňování trvale udržitelných staveb. Parkview v rámci kategorie Core & Shell v3 obdrželo stejný počet bodů jako o rok dříve dokončená administrativní budova Praga Studios v Karlíně, rovněž od společnosti Skanska. 

„Další úspěch v hodnocení LEED potvrzuje, že se nám daří plnit náš dlouhodobý cíl – stavět budovy s maximálním ohledem na jejich okolí a životní prostředí jako takové. Během posledních tří let jsme v Praze dokončili už třetí projekt, který se řadí mezi ty nejzelenější budovy na celém světě. Věříme, že z úsporných a ekologických řešení těží nejen naši  nájemci, ale i široké okolí projektu,“ říká Eva Nykodymová, manažerka udržitelnosti komerčního developmentu pro Skanska v regionu střední a východní Evropy. 

Mimořádná úspora vody i energie

Tým specialistů budovu Parkview v rámci certifikace hodnotil v sedmi různých kategoriích. Plný počet bodů získala například v kategorii úspory pitné vody, která zde dosahuje až ke 40 %. Dopomáhají k tomu účinné armatury, vybavení toalet i sběr dešťové vody, která se využívá k zavlažování zeleně.

Projekt myslí i na významné snížení spotřeby energie. Půdorys budovy ve tvaru písmene U zajistí nájemcům po většinu dne dostatečné, vyvážené a přirozené osvětlení, elektřinu pak šetří i LED osvětlení se senzory pohybu, kvalitně navržená fasáda, chladící trámy nebo výtahy s rekuperací energie.

Budova získala vysoký počet bodů i za své umístění, a to 27 z 28 možných. Tato kategorie kladně hodnotí například využití brownfieldu nebo přístup k alternativním způsobům dopravy. Nájemci můžou v Parkview využívat jak zázemí pro cyklisty, tak velmi dobré dostupnosti MHD. Plný počet bodů projekt získal i v podkategoriích snižování tepelného ostrova nebo světelného smogu.

 

Zdravé pracoviště

Certifikaci LEED úspěšně získaly všechny budovy, které Skanska v posledních sedmi letech v České republice dokončila. míněný projekt Praga Studios a holešovická budova Visionary patřily díky vysokému počtu obdržených bodů v loňském roce  mezi 10 nejzelenějších budov světa.

„U každého projektu kromě jeho dopadu na životní prostředí myslíme i na to, jak budova působí na lidi uvnitř. S Parkview cílíme i na certifikaci WELL, která oceňuje právě kvalitní, zdravé a komfortní pracovní prostředí. Projekt už získal ocenění WELL Health-Safety Rating, upravené speciálně podle potřeb v souvislosti s pandemií koronaviru,“ doplnila Eva Nykodymová.

Parkview pochází z dílny proslulého newyorského architektonického studia Richard Meier & Partners. Komplex ve velmi dobře zavedené obchodní lokalitě pražské Pankráce nabízí celkem 16 000 m2 pronajímatelných ploch na devíti podlažích.