Skanska v České Republice
c

Visionary získala prestižní certifikaci WELL Core & Shell

Tisková zpráva 11.04.2019 13:45 CET

Visionary se stala první kancelářskou budovou v České republice a ve střední Evropě, která získala certifikát WELL Core & Shell.

Visionary

(Praha, New York, 11. dubna 2019) – Skanska oznamuje, že získala pro projekt Visionary certifikaci WELL Core & Shell na úrovni Gold. Toto prestižní ocenění jí udělil International WELL Building InstituteTM (IWBITM) podle svého hodnocení WELL Building StandardTM (WELL). Jedná se o nejvyšší stavební standard, který se zaměřuje na zvýšení zdraví a kvality života lidí tím, v jakých budovách žijí, pracují a hrají si. Visionary, špičkový kancelářský projekt v Praze-Holešovicích, je první budovou s WELLTM certifikací v České republice a ve střední Evropě a 24. budovou s touto certifikací na světě. Visionary je zároveň nejekologičtější kancelářskou budovou v regionu střední Evropy, která vloni krátce po svém dokončení získala certifikaci LEED Platinum s 95 body.

WELL certifikace vznikla v uplynulých sedmi letech na základě výzkumu a vývoje předních lékařů, vědců a realitních odborníků. Je založena na sledování konkrétních výsledků a spojuje nejlepší postupy v designu a stavění budov s vědeckým výzkumem založeným na důkazech. Visionary získala ocenění Gold za své výsledky v sedmi následujících kategoriích vzduch, voda, světlo, výživa, fitness, pohodlí, mysl a za inovace.

“Visionary ukázala budoucí vývoj v několika směrech. Projektem jsme zavedli novou lokalitu, která se úspěšně etabluje na pražském trhu s administrativními prostory. Budova získala vysoký počet bodů (95) v certifikaci LEED Platinum Core & Shell a díky tomu se stala nejzelenější budovou v České republice a ve střední Evropě. A navíc se Visionary stala také první budovou, která získala hodnocení WELLTM v našem regionu,” uvádí Alexandra Tomášková, ředitelka Skanska Property Czech Republic.

„Jsme hrdí, že spolupráce ve skupině Skanska na certifikaci WELL potvrzuje, že udržitelnost a zdraví je pro nás prioritou. Při výstavbě jsme se soustředili na výběr materiálů, které splňují přísné požadavky na zdravotní nezávadnost. Budoucnost šetrné výstavby spočívá v úzké spolupráci všech stran zapojených do návrhu i samotné realizace projektu. To se nám podařilo a víme, že naše znalosti a zkušenosti využijeme i na dalších stavebních projektech,“ říká Michal Jurka, prezident Skanska Česká a Slovenská republika.

Aspekty, díky kterým Visionary získala certifikaci WELLTM Core & Shell:

Světlo
Na 85 % všech pravidelně využívaných prostor je k dispozici přirozené světlo. Projekt byl navržen tak, aby velké fasádní panely propouštěly maximum denního světla.

Mysl
Přizpůsobivé prostory: v budově je řada teras a balkónů s posezením, stromy a křesly, jež mohou zaměstnanci využít během pracovní přestávky a v obědové pauze na čerstvém vzduchu.

Venkovní prostory: atrium s dřevěnou terasou mohou využít nájemci, návštěvníci a veřejnost. Ve venkovním kině je možné promítat v létě filmy.

V designu budovy jsou zahrnuty biofilní prvky jako například schodiště, které připomíná lasturu, zábradlí jako bambus a světla ve tvaru květin.

Fitness
Běžecká dráha na střeše nabízí možnost aktivně odpočívat v průběhu celého dne.

Venkovní zelené plochy včetně víceúčelového hřiště a fitness prvky jsou přístupné zaměstnancům a veřejnosti.

Pro cyklisty budova nabízí stojany na kola, šatnu a sprchy.

Inovace
Mobilní aplikace Visionary zahrnuje služby v budově a informuje o tom, co se děje jak v budově, tak v jejím okolí.

Majitel budovy CA Immo se zavázal, že bude nájemce, realitní odborníky a širokou veřejnost vzdělávat v souvislosti s principy WELL.

Školka, která byla ve Visionary otevřena, slouží především Praze 7, nicméně nabízí i několik míst pro předškolní děti nájemců.

„Jako první projekt s certifikací WELLTM v České republice Visionary od Skanska ukazuje všem zaměstnancům a návštěvníkům, že pracují v prostorách, které podporují jejich zdraví a spokojenost,“ říká Rick Fedrizzi, ředitel a předseda IWBITM, a dodává: „blahopřejeme celému týmu za jejich výjimečný výkon při výstavbě budovy, která zohledňuje její uživatele v každém momentě příprav a realizace. Jsme rádi, že pomáháte WELLTM filozofii v Evropě rozšiřovat.“

Visionary je špičková kancelářská budova v Praze 7 Holešovicích, kterou nyní vlastní CA Immo. Nabízí 22 500 m2 kancelářských prostor třídy A, které jsou 100% pronajaty prestižním nájemcům. V maloobchodních prostorech jsou lékařské ordinace, lékárna, obchod se zdravou výživou a také restaurace Vision Café. Vše je k dispozici jak nájemcům, tak obyvatelům Prahy 7.

WELLTM se zakládá na výzkumu založeném na důkazech a věnuje se spojení mezi budovami, kde trávíme přibližně 90 procent našeho času, a naším zdravím a životní pohodou. Visionary, která získala certifikaci WELLTM Core & Shell, splnila veškeré požadavky, které ji v náročném testování a závěrečném hodnocení uložila Green Business Certification Inc. (GBCI), certifikační orgán pro WELLTM.

Kontakt:
Kateřina Eklová, Skanska Property Czech Republic
Tel: +420 605 306 786
e-mail: Contact

Tereza Mitošinková, Skanska a.s.
Tel: +420 737 257 075
e-mail: Contact

Markéta Miková, AMI Communications
Tel: +420 739 057 684
e-mail: Contact