Skanska v České Republice
c

Skanska v České republice v roce 2017: stavebnictví táhne development

Tisková zpráva 01.02.2018 11:00 CET

Skanska v České republice podniká v pozemním i inženýrském stavitelství, provozuje lomy, betonárny, obalovny a provádí specializované činnosti. Vedle toho velmi úspěšně vyvíjí rezidenční a komerční developerské projekty, které vlastními kapacitami staví a po uvedení do provozu také spravuje.

Karel Fronk, Henrik Davidsson a Vitezslav Mizera - TOP Odpovedna firma 2017

Skanska Česká republika a Slovensko
Situace na stavebním trhu v roce 2017 byla pro Skanska velmi rozdílná v pozemním a inženýrském stavitelství. Celkový boom na privátním stavebním trhu, velká poptávka po nových, promyšlených bytech a moderních, udržitelných kancelářských prostorech přinesl Skanska v této oblasti výborné výsledky. Skvěle se Skanska dařilo i na externím trhu v oblasti monolitických konstrukcí. Interní i externí developerské projekty byly zároveň silným stabilizačním faktorem, vzhledem k přetrvávajícímu propadu v inženýrském stavitelství, kde propukla a stále trvá nesmyslná cenová válka.

„V roce 2017 jsme prošli zásadními organizačními změnami, změnili jsme svou strukturu tak, abychom byli efektivnější, lépe sdíleli zkušenosti a znalosti, přijímali rychleji inovace a mohli soukromým i veřejným investorům nabízet vysokou přidanou hodnotu. Na stavbách jsme odpracovali více než 13,6 miliónu člověkohodin a co mě obzvlášť těší je, že jsme neměli žádný vážný pracovní úraz. Dosáhli jsme významného pokroku v zavádění BIM a daří se nám transformovat naše hodnoty do každodenního života,“ komentoval rok 2017 Michal Jurka, prezident obchodní jednotky Skanska Česká republika a Slovensko a statutární ředitel Skanska a.s.

Skanska Česká republika a Slovensko je lídrem v oblasti bezpečnosti práce a využití BIM jak v oblasti pozemního stavitelství, tak v oblasti dopravních staveb. Pro interní investory Skanska Reality a Skanska Property pracuje v BIM na všech nových developerských projektech. BIM využívá i na projektech pro externí partnery, ať už se jedná o soukromé developery, anebo veřejné investory.

Skanska Property
Rok 2017 byl nejúspěšnějším za 20 let našeho působení na pražském trhu“ uvádí Marie Passburg, ředitelka Skanska Property, a pokračuje: „dokončili jsme, pronajali a úspěšně prodali budovu Five, která získala řadu prestižních ocenění. V průběhu roku pokračovala stavba holešovického projektu Visionary, který je nyní z 85 % pronajatý, a v závěru roku jsme zahájili také stavbu Praga Studios v Karlíně. Díky akvizici dvou projektů Port7 (Holešovice) a Key (Pankrác) naše portfolio připravovaných administrativních ploch překročilo 100 000 m2. Zařadili jsme se k nejaktivnějším developerům moderních kanceláří v Praze.

Skanska je lídrem trvale udržitelného stavitelství. Projekty Skanska Property jsou certifikovány na úrovni LEED Platinum a pro své aktuálně dokončované projekty chce firma získat i nový certifikát WELL. Skanska Property vloni spustila lifestylový portál s názvem http://www.morethanoffice.eu/ zaměřený na život v kancelářích.

Skanska Reality
Skanska Reality, která v počtech prodejů patří mezi tři nejvýznamnější developery na pražském trhu, potvrdila svou pozici dalším velmi úspěšným rokem.

V roce 2017 jsme na trh uvedli na trh dva nové projekt - vysočanskou čtvrť Emila Kolbena, jejíž výstavba se právě rozjíždí, a druhou etapu úspěšného karlínského projektu Port Karolína. Dlouhodobě si zakládáme na kvalitě provedení a na šetrnosti k životnímu prostředí. Také proto jsme se jako první na trhu rezidenční výstavby přihlásili k certifikaci BREEAM a v bytovém domě Botanica K jako doposud jediný developer u nás představili úsporný systém hospodaření s tzv. šedou vodou,“ uvádí Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality, a dodává: „Trh s novými byty negativně ovlivňují zdlouhavé schvalovací procesy, které mají dopad na šíři naší nabídky, nikoliv však na její kvalitu. Jednou z cest, jak si chceme udržet prvenství v oblasti vysoké kvality, je technologie BIM, která nám pomáhá zvyšovat kvalitu výstavby a má mnoho výhod i pro budoucí uživatele bytu.

V loňském roce se společnosti podařilo získat nové pozemky pro bytovou výstavbu v pražských Malešicích a Hodkovičkách. Díky akvizici pozemků v Libčicích míří Skanska Reality už i za hranice Prahy.

V rámci programu Dobrý soused klade Skanska Reality důraz na dobré vztahy v komunitě, ve které staví své rezidenční projekty. Jako první developer v Praze zapojila veřejnost a budoucí sousedy do plánování svých rezidenčních projektů formou tzv. participace. „V současnosti máme za sebou dvě série participačních řízení u projektů Michelské pekárny a Modřanský cukrovar. Nyní se chystáme veřejnost seznámit s výslednými návrhy architektů, kteří museli podněty místních obyvatel v architektonickém návrhu zohlednit. Tím, že do procesu vývoje nově zveme také veřejnost, významně přispíváme k výsledné kvalitě našich projektů, a zároveň dokazujeme, že spolupráce na úrovni developer, městská část a veřejnost je možná a má smysl,“ zhodnotil Petr Michálek.

V roce 2017 získala Skanska řadu ocenění:

TOP Odpovědná firma 2017 (platforma Byznys pro společnost)

  • Zlato v kategorii Top odpovědná velká firma
  • Zlato v kategorii Leader v životním prostředí
  • Projekt roku za „Zelená energie z obnovitelných zdrojů“
  • Česká dopravní stavba (Ministerstvo dopravy ČR):
  • Hlavní cena v kategorii Železniční a tramvajové stavby nad 150 milionů korun za projekt Uzel Plzeň, 1. stavba – přestavba pražského zhlaví
  • Soutěž Přeměna odpadů na zdroje (MPO ČR):
  • Čestné uznání v kategorii Nejlepší využití druhotné suroviny ve stavebnictví
  • Soutěž Společné zařízení roku (SPÚ, záštita Ministra Zemědělství ČR)
  • Třetí místo v kategorii Opatření ke zpřístupnění pozemků za stavbu s názvem Polní cesta P1 s interakčními prvky v katastrálním území Padesát Lánů
  • Projekt Five
  • cenu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství za použití technologie BIM
  • Prestižní ocenění LEED Platinum
  • Best of Realty: 2. místo v kategorii Nová administrativní centra a 3. Místo ve veřejném hlasování
  • CIJ Awards: Leading Green Building of the Year 
  • Nejdůvěryhodnější značka 2017 v kategorii Developeři (Atoz Marketing)

Kontakt:

Ondřej Svatoň – Skanska a.s.
Tel: +420 737 256 304, e-mail: Contact
Barbora Hantonová – Rezidenční development
Tel: +420 776 457 429, e-mail: Contact
Petra Machartová – Komerční development
Tel: +420 603 587 928, e-mail: Contact

Tiskové zprávy najdete na www.skanska.cz/cz/News-and-press