Skanska v České Republice
c

Zemina odvezená ze stavby Visionary posloužila k sanaci uranových dolů

Tisková zpráva 21.08.2017 12:00 CET

Stavba kancelářského komplexu Visionary v pražských Holešovicích, který je v současnosti nejmodernějším komerčním projektem společnosti Skanska, dokazuje, že lze stavět budovy, které jsou od prvního kopnutí do země vstřícné k životnímu prostředí. Příkladem udržitelného stavitelství na projektu Visionary je další využití vytěžené zeminy, která posloužila k sanaci uranových dolů na jihu Čech.

„Ochrana životního prostředí je pro nás zásadní téma. Proto jsme se rozhodli zužitkovat 18 000 m3 zeminy ze stavby Visionary nevhodné k uskladnění v okolí stavby k sanaci uranových dolů v jižních Čechách. Na převoz vytěženého materiálu jsme použili vlakovou dopravu, a to především proto, že je jednou z možností přeprav, které nejméně zatěžují prostředí,“ říká Jan Šulc, projektový ředitel Skanska Property Czech Republic.

O dosažení vysokých požadavků na životní prostředí a kvalitu vnitřních prostor staveb společnosti Skanska svědčí nejvyšší stupeň certifikace LEED Platinum. U budovy Visionary Skanska usiluje i o získání certifikace WELL, která vychází ze sedmi kritérií: ovzduší, voda, světlo, strava, tělesná kondice, duševní zdraví a pohodlí.

„Budovy s certifikací WELL poskytují nájemcům zdravé pracovní prostředí, vysoký komfort osobního pohodlí pro práci, dostupnost zdravé stravy, možnost odpočinku při sportovní aktivitě nebo v prostoru zeleně jako jsou zahrady a zelená zákoutí, čímž se zvyšuje duševní pohoda zaměstnanců. Visionary tyto aspekty splňuje a věříme, že se stane první kancelářskou budovou v České republice, která tuto certifikaci získá,“ říká Eva Nykodymová, manažerka bezpečnosti a udržitelnosti Skanska Property Czech Republic.

Společnost Skanska dbá na udržitelnost veškerých projektů, které staví, dlouhodobě. Nedílnou součástí udržitelnosti je i začlenení budovy do veřejného prostoru tak, aby místo kultivovalo a často i pomohlo vyřešit palčivý problém dané lokality. Což přesně splňuje holešovická budova Visionary, která stojí na dříve nevyužívaném prostoru před nádražím Holešovice. Díky stavbě projektu se prostor vyčistil a Skanska zde mimo jiné plánuje vysadit zhruba 40 stromů, které umístí i mimo parter budovy.