Skanska v České Republice
c

Skanska odstartovala prodej posledního bytového domu v rezidenční čtvrti Botanica v Praze 5 – Jinonicích.

Tisková zpráva 15.06.2016 7:00 CET

Praha (15. června 2016) – V pondělí 13. června 2016 byl zahájen prodej bytového domu Botanica K (1, 2), kterým bude definitivně zakončena výstavba rezidenční čtvrti Botanica v Praze 5 – Jinonicích. I v této etapě je systém pro hospodaření se šedou vodou. Kvalitu a udržitelnost projektu prověří certifikace BREEAM.

Botanica K_2

Stejně jako předchozí dům, i tento recykluje pitnou vodu: to znamená, že voda z umyvadel, van a sprch bude po přečištění využívána pro splachování toalet. Díky tomuto řešení mohou noví obyvatelé bytového domu uspořit až 3 820 litrů pitné vody denně. Kvalitu a ohleduplnost k životnímu prostředí si Skanska jako první rezidenční developer v Čechách nechá prověřit nezávislou třetí stranou – původně britskou, mezinárodně uznávanou certifikací BREEAM. Ceny bytů v novém projektu jsou přitom srovnatelné s cenami novostaveb v okolí – cena za 1+kk o rozloze 38 m2 začíná na 2 472 200 Kč vč. DPH, 2+kk s výměrou 55 m2 pořídíte za 3 422 200 Kč vč. DPH, nejlevnější 3+kk ve velikosti 73 m2 stojí 4 570 700 Kč vč. DPH.

 „Jsme hrdí na to, že jsme byli prvním developerem v Čechách, který uvedl na trh bytové domy recyklující pitnou vodu. Při vývoji projektu Botanica K jsme spolupracovali jak s místními odborníky, tak se zahraničními kolegy ze Skanska, kteří obdobné zelené řešení použili v projektech z oblasti pozemního stavitelství v Evropě i v Americe,“ řekla Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality. „Kvalitu a ohleduplnost k životnímu prostředí jsme se rozhodli prověřit nezávislou třetí stranou a s bytovým domem cílíme na certifikát BREEAM s tříhvězdičkovým hodnocením Very Good,“ doplnila závěrem.

Ekologické technologie bytového domu

Stejně jako předchozí domy v projektu Botanica, je i tento navržen v nízkoenergetickém standardu, což znamená důkladně zateplený obvodový plášť budovy, kvalitní okna a solární termické kolektory, umístěné na střeše bytového domu, které budou využity pro předehřev teplé vody. U domu bude navíc umístěna akumulační nádrž pro zachycování dešťových vod, jenž mohou být dále využity pro zalévání zeleně v okolí domu.

Systém pro hospodaření se šedou vodou

Jedno ze zelených řešení bytového domu Botanica K je zcela unikátní. Počítá se systémem pro hospodaření se šedou vodou, v rámci kterého bude pro splachování toalet využita přečištěná voda z umyvadel, van a sprch. Pokud šedé vody z uvedených zdrojů nebudou stačit, bude systém doplněn zachycenou dešťovou či pitnou vodou.

Certifikace BREEAM

Projekt Botanica K (1, 2) projde jako první bytový dům v Čechách mezinárodně uznávanou certifikací BREEAM, která hodnotí kvalitu a udržitelnost budov. Certifikace probíhá v různých fázích životního cyklu projektu a provádí se na základě stanovených měřítek kvality. Hodnotí se způsob řízení stavby, úspory energie, hospodaření s vodou, požadavky na kvalitu vnitřního prostředí (zdraví a tepelné pohody), znečištění okolí vlivem provozu budovy, dopravy uživatelů do budovy, použití stavebních materiálů, nakládání s odpady a mnoho dalšího. Bytový dům Botanica K (1, 2) je navržen tak, aby dosáhl na certifikát BREEAM – Very Good.

Bydlení pro singly, páry i rodiny

Šestipodlažní bytový dům Botanica K (1, 2) se sedmým ustoupeným podlažím je rozdělen na dvě samostatné nadzemní sekce, které jsou propojeny společným suterénem, v němž budou umístěny sklepy, parkovací stání a technické zázemí domu. Dispozičně jsou byty řešeny jako 1+kk až 4+kk, podlahová plocha se pohybuje v rozmezí od 38 do 103 m2. Všechny byty nabídnou novým majitelům komfort balkonu či terasy, některé budou mít praktické předzahrádky. Svůj nový domov zde najdou především lidé, kteří hledají moderní městské bydlení v zavedené rezidenční čtvrti. V nabídce převažují byty 2+kk a 3+kk.

Další benefity projektu

V podzemním podlaží bytového domu bude kolárna a místnost se sprchou pro mytí kol, kočárků či zablácených psů. V rámci této etapy je navíc naplánovaná výstavba přilehlého parku s odpočinkovými zónami a dětským hřištěm, kterou Skanska po několikaletém úsilí konečně přenese z papíru do reality.