Skanska v České Republice
c

Nastal správný čas: Five od Skanska

Tisková zpráva 09.05.2016 9:30 CET

Kancelářskou budovu s názvem Five, kterou už několik měsíců staví v Praze na Smíchově společnost Skanska Property Czech Republic, ozdobí historické hodiny. Odkazují na původ budovy a současně měří dobu zbývající do její hodokončení. Na pronájem kanceláří ve Five je tak nejvyšší čas.

Five je v pořádí sedmou kancelářskou budovou, kterou Skanska Property Czech Republic v Praze staví. Tato moderní stavba vzniká v místě bývalé tramvajové vozovny. Na její historii odkazuje nejenom renovovaná obvodová zeď, ale nově také původní hodiny z padesátých let, které budou po dostavbě na konci března 2017 zdobit vstupní lobby.

Aktuální čas na nich slavnostně nastavila, symbolicky 5. 5. v 5 hodin odpoledne, výkonná ředitelka Skanska Property Czech Republic Marie Passburg. Ta také zdůraznila výjimečnost celého projektu: „Dnešní speciální příležitost dokazuje, jak unikátní budovou je Five. Pokládání základních kamenů je poměrně běžné, ale poprvé v životě jsem měla možnost nastavit původní, dochované hodiny, které dotvářejí výjimečné genius loci tohoto místa. Věřím, že bude čas strávený ve Five ubíhat příjemně všem budoucím nájemníkům a jejich zaměstnancům.“

Akce se zúčastnil také starosta městské části Praha 5 MUDr. Radek Klíma, který ve svém projevu připomněl historii Smíchova: „Praha 5, a Smíchov speciálně, vychází z minulosti postavené na průmyslu. Výrazná industriální podoba zde přežívá v řadě brownfieldů, které stále čekají na svůj nový účel. Právě zde se nachází novodobý rozvojový potenciál Smíchova, který jednoznačně podporujeme. Stejně tak skloubení bytové funkce s administrativou bude pro lokalitu přínosem, neboť pouze vzájemné propojení a doplnění obou funkcí dodává městu ten správný rytmus.“

Pulzující Smíchov

Stavba Five je v plném proudu. Její dokončení je naplánováno na konec března 2017. Připojí se tak ke stávajícím kancelářským budovám na Smíchově, který je díky snadné dostupnosti a rozmanitým službám jedním z nejoblíbenějších míst pro podnikání v Praze. Skanska zde již vybudovala úspěšný projekt Riverview (sídlo IT Global Innovation Center společnosti MSD), který je od Five v podstatě jen přes ulici. Obě budovy tak podporují rozvoj této pulzující městské čtvrti a především jejího nábřeží.

Five nabídne na velkorysém prostoru šesti pater o celkové rozloze 14 362 m2 hned několik jedinečných prvků. Mezi skutečné unikáty patří panoramatický výhled na Vltavu, Pražský Hrad i Vyšehrad. Díky příhodnému umístění je Five dostupný metrem, tramvají i autem. Dokonce jej spojuje přímo s centrem Prahy i nedaleký železniční most s chodníkem pro pěší.

Prosklenná budova Five zajistí dostatek denního světla ve vnitřních prostorách, k dispizici bude i soukromá venkovní zahrada pro relaxaci a zábavu. Samozřejmostí je také řada inovativních a současně ekologických technologií. Five také cílí na certifikaci LEED Platinum, a tak naplní požadavky na vysokou úroveň ekologické udržitelnosti.

Five nabídne svým obyvatelům mimořádný komfort

Skanska je průkopníkem v zavádění nejrůznějších inovací, které mohou zpříjemnit a zefektivnit práci v kancelářských budovách. Proto Five nabídne celou řadu nadstandardních služeb, jejichž snadné využití zajistí na míru vytvořená mobilní aplikace.Tou už disponuje také nedávno otevřený Corso Court v Karlíně. O jaké služby se konkrétně bude jednat? Například samoobslužnou prádelnu známou z amerických filmů, která však nabídne v Praze i jeden zcela nový koncept. Zájemci si jednoduše uzamknou svůj oblek, kostým nebo košili do vyhrazené skříňky, zaplatí přes svou mobilní aplikaci a do 48 hodin si oděvy vyzvednou vyčištěné a případně i vyžehlené.

Také parkování ve Five bude mnohem snazší, než je obvyklé. Každé parkovací místo je opatřeno senzorem, který je napojený na Internet. Senzorhlídá, zda na daném místě parkuje oprávněná osoba a zároveň umožňuje snadnou navigaci návštěvníka na určené místo. Nájemci zajisté ocení sdílený elektromobil, který bude o víkendech k dispozici i pro veřejnost.