Skanska v České Republice
c

Skanska Property získala certifikát LEED® Platinum i pro vlastní kanceláře

Tisková zpráva 20.05.2013 12:40 CET

City Green Court získal jako první administrativní budova v České republice certifikát LEED® Platinum pro Core and Shell podle nejnovější metodiky. Developer projektu Skanska Property Czech Republic, který v objektu zároveň sídlí, ovšem zašel ještě dál. Navrhl a upravil své vlastní kanceláře tak, aby i pro ně získal certifikát LEED®  Platinum pro komerční interiéry. Výsledkem jsou energeticky úsporné a zajímavě řešené prostory, které zároveň poskytují kvalitní a příjemné pracovní prostředí.

Vertikální zelená stěna

„K certifikaci našich vlastních kanceláří nás přiměla snaha dokázat, že naše možnosti nekončí zajištěním certifikace Core&Shell, tedy samotné budovy. Rádi bychom klientům na příkladu našich vlastních kanceláří ukázali, jak je možné provedenými opatřeními a následnou certifikací zvýšit kvalitu pracovního prostředí a naopak minimalizovat vliv na životní prostředí. K celému procesu certifikace jsme mohli využít našich odborníků a know-how společnosti Skanska. Nemuseli jsme se tedy spoléhat na externí firmu,“ uvedla Marie Passburg, prezidentka Skanska Property Czech Republic.

Certifikace kanceláří Skanska Property Czech Republic  trvala rok a úspěšně skončila na přelomu dubna a května. S návrhem interiérů pomáhalo architektonické studio Cuboid Architekti, jež se podílelo již na architektonickém návrhu budovy City Green Court. Cílem všech aktivit spojených s certifikací bylo zaměřit se kromě úspor elektrické energie, vody a tepla také na větší pohodu zaměstnanců v kanceláři, jež se pozitivně odrazí ve vyšší produktivitě práce.

Výsledkem celé řady opatření jsou významné úspory při spotřebě energie, které ve srovnání s obdobnou kancelářskou budovou dosahují až 33 %. Základem je dostatek světla, jenž je zajištěn konstrukcí budovy, a chytrý systém osvětlení, který řídí čidla denního osvětlení. Úspora energie na svícení dosahuje 62 %.

Dominantou kanceláří Skanska Property Czech Republic je living room, relaxační místnost, kterou si zaměstnanci rychle oblíbili. Jde o místnost pro individuální práci, která je obrácena do atria budovy a její dominantou je živá samozavlažovací zelená stěna o ploše přibližně 20 m2. Living room nabízí tři pracovní místa s posezením v pohodlných zelených křeslech.

Také další navržené úpravy měly za cíl zpříjemnění pracovního prostředí, jež v tomto případě rozhodně nelze považovat za fádní open space. Ke společným setkáním zaměstnanců dochází v kuchyňce s jídelnou, velkou oblibu si získaly „sauny“, tedy praktické telefonní boxy, které při hovorech zajišťují soukromí volajícímu, jenž zároveň neruší kolegy. Při vybavení interiéru se dbalo na využití certifikovaných materiálů a nábytku.

„Během celé přípravy kanceláří jsme se drželi strategie 4R: Reduce, Reuse, Recycle, Recover, tedy snižování, opětovné využití, recyklování a obnovování. V našich kancelářích také například třídíme odpad. Sbíráme papír, plasty, kovy, sklo, nápojové kartony a použité baterie. I tyto zdánlivé drobnosti podporují šetrnost k životnímu prostředí, jež je krédem nejen Skanska Property Czech Republic, ale celé společnosti Skanska,“ doplnila Marie Passburg.