Skanska v České Republice
c

Skanska vyrazí 650 metrů na Dole Paskov

Tisková zpráva 10.02.2009 0:00 CET

Společnost Skanska BS pokračuje ve svých aktivitách v ostravsko-karvinském těžebním revíru. Tentokrát se jedná o báňské dílo na Dole Paskov v lokalitě Chlebovice, kde pracovníci Skanska BS v souvislosti s otevíráním sloje 112 vyrazí nových 650 metrů. Kontrakt navazuje na spolupráci z roku 2008, kdy se při otevírání sloje 112 vyrazilo přes 900 metrů chodeb a překopů v hloubce až jeden kilometr. Práce by měly trvat do konce roku 2009.

Dul Paskov

Důl Paskov je nejvýznamnějším producentem koksovatelného uhlí v České republice. „Většina ražby bude v úhlu 15° a uskuteční se pomocí vrtacích a trhacích prací. Na jejím konci se dostaneme do hloubky přes jeden kilometr. Díla vyztužujeme ocelovými oblouky, což v tomto případě představuje nejběžnější, ale i nejbezpečnější řešení. Oblouky jsou poddajnné a zároveň při vyšších tlacích horniny či částečných deformacích neztrácejí na nosnosti. To zajišťuje nejen funkčnost chodby, ale především bezpečnost horníků,“ vysvětlil Ján Gatial ze společnosti Skanska BS. Otvory, do nichž se ukládá trhavina, se vrtají pomocí vrtných vozů na pásovém podvozku. Hornina nahromaděná po odstřelu se nakládá lžicovými nakladači s bočním výklopem a po pásech se dostává ven.

Ražba probíhá souběžně ze dvou stran (během ledna se podařilo vyrazit již 65 metrů). Tímto způsobem budou práce pokračovat až do konce března, což znamená okolo 90 vyražených metrů za měsíc. Poté se bude razit již jen z jedné strany s postupem 2 metry za den. Skanska BS (dříve Banské stavby Prievidza) vznikla jako stavební společnost pro slovenské uhlené, železné a magnezitové doly. V tomto oboru působí již téměř 60 let a kromě otevírání uhelných slojí pracuje také na ;otevření ložiska mastku u Gemerské Polomy.

Základní údaje Název stavby: Ražba úhelných děl pro otevření sloje 112 Lokalita: Frýdek - Místek, Chlebovice Hlavní investor: OKD a.s., Důl Paskov Zhotovitel stavby: Skanska BS, a. s., Prievidza Celková cena stavby: 67,5 milionů korun bez DPH Začátek ražebních prací: leden 2009 Ukončení ražebních prací: prosinec 2009