Skanska v České Republice
c

Zlatý Permon ocenil raziče Skanska za bezpečnost

Tisková zpráva 14.05.2008 0:00 CET

Praha Raziči společnosti Skanska získali v těchto dnech významné ocenění za bezpečnost podzemních prací na stavbě tunelu na Pražském okruhu. V šestém ročníku soutěže Zlatý Permon, kterou uděluje Český báňský úřad za vynikající výsledky v oblasti bezpečnosti práce, vyhráli v kategorii Podzemní stavitelství. Ražba tunelu na úseku R513 mezi Vestcem a Lahovicemi začala v dubnu 2007, jižní tunel dokončil tým Skanska v březnu tohoto roku, severní tubus prorazí v srpnu 2008.

„Při práci v podzemí stačí zdánlivě málo: postupujeme striktně podle standardů bezpečnosti práce, takže na stavbě tunelu jsme dosud neměli jediný vážnější pracovní úraz, který by si vyžádal pracovní neschopnost zaměstnance. Cena Zlatý Permon je pro nás především obrovským závazkem do budoucnosti,“ říká Viktor Petráš, hlavní stavbyvedoucí ze společnosti Skanska BS.

Cenu za bezpečnost v hornictví Zlatý Permon uděluje Český báňský úřad v pěti kategoriích subjektům, které podléhají dozoru státní báňské správy České republiky, jako projev uznání za dosažení vynikajících výsledků v oblasti bezpečnosti práce. Zřizovateli ceny jsou Český báňský úřad, Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a Odborový svaz Stavba České republiky. Od roku 2007 se ceny udělují v pěti kategoriích, společnost Skanska BS získala ocenění v kategorii IV. – podzemní stavitelství včetně těžby nafty.

Společnost Skanska BS vlastní mezinárodní certifikáty řízení bezpečnosti a kvality práce a ochrany životního prostředí. V roce 1999 splnila požadavky pro zavedení certifikátu OHSAS 18001 pro řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, roku 2004 jí byl udělen certifikát ISO 14001 pro environmentální systém řízení.

Společnost Skanska BS, která je součástí skupiny Skanska v České a Slovenské republice, má desítky let praxe v oblasti podzemních, dopravních, hornických a tunelářských prací, často se podílí na významných zakázkách v zahraničí. V současné době například pracuje na slovinských dálničních tunelech Tabor a Barnica nebo na výstavbě tunelu Karoliner na stockholmském městském okruhu Norra länken.

Základní údaje: Název stavby: Silniční okruh kolem Prahy, stavba 513 Vestec - Lahovice Investor: Ředitelství silnic a dálnic ČR Zhotovitel: Sdružení Vestec – Lahovice, Skanska DS a.s. (vedoucí, podíl 20 %), členové Skanska BS a.s. (50 %) a Alpine Mayreder Bau GmbH (30 %) Projektant: Pragoprojekt, a.s., IKP Consulting Engineers, s.r.o. Projektant tunelových technologií: ELTODO a.s. Zahájení: 2006 Dokončení: 2010 Cena: 5,9 miliardy Kč

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace