Skanska v České Republice
c

Lávka přes Svratku získala prestižní mezinárodní cenu

Tisková zpráva 03.07.2008 0:00 CET

Brno Jedna z nejkrásnějších a technicky nejzajímavějších lávek na světě vede přes řeku Svratku v Brně. Rozhodla o tom v těchto dnech poropta v mezinárodní soutěži Footbridge Awards 2008, která je součástí konference mostařů Footbridge 2008. Třetí ročník konference, během které budou ceny slavnostně předány, proběhne začátkem července na univerzitě v druhém největším portugalském městě Portu. Oceněnou lávku, která zabodovala rovněž v letošním ročníku soutěže Stavba roku Jihomoravského kraje, postavila společnost Skanska od dubna do září roku 2007.

„Ocenění si velmi vážíme. Zároveň je důkazem toho, že prestiž a mezinárodní uznání nemusí dodavatelům a investorům přinášet pouze velké stavby s miliardovým rozpočtem. Je to rovněž výzva pro nás i pro všechny ostatní stavební firmy, aby i se maximálně věnovaly i tomu nejmenšímu projektu. Je totiž v zájmu nás všech, aby podobných kvalitních staveb přibývalo a aby české stavebnictví a architektura patřily ke světové špičce,” říká projektový manažer Aleš Mendel ze společnosti Skanska DS.

Mezinárodní soutěž Footbridge Awards 2008 je součástí třetího ročníku mezinárodní konference Footbridge 2008. Letos se přitom mezi finalisty soutěže dostaly pozoruhodné stavby z Evropy, Austrálie, Jižní Afriky a Nového Zélandu. Lávka přes řeku Svratku byla přitom ve své kategorii oceněna jak za estetickou, tak technickou stránku projektu.

Lávka přes Svratku Tři metry široká lávka pro pěší a cyklisty, která stojí v moravské metropoli, usnadňuje přístup od autobusového a vlakového nádraží ke komplexu administrativních budov Spielberk Office Centre v Heršpické ulici. Designově i technicky zajímavě řešenou lávku, která se umístila rovněž na třetí příčce mezi dopravními stavbami v soutěži Stavba roku Jihomoravského kraje 2008, vybudovala společnost Skanska DS od dubna do září roku 2007.

Bridge design & engineering: Footbridge Awards 2008 Ceny jsou udělovány každé tři roky při příležitosti mezinárodní konferenci odborníků na mostní konstrukce Footbridge. Jedná se již o třetí ročník této akce. Předchozí dva se odehrály roku 2002 v Paříži a roku 2005 v Benátkách.Cílem akce je ocenit zajímavé lávky pro pěší a cyklisty ze všech zemí světa. O oceněních rozhoduje vědecký výbor, složený z profesorů předních světových universit. Českým zástupcem je prof. Ing. Jiří Stráský, DrSc. z Ústavu betonových a zděných konstrukcí Vysokého učení technického v Brně.

Soutěž, jejímž sponzorem je magazín Bridge design & engineering, je vypsána v následujících kategoriích: 1) Aesthetics short span - Ocenění designu lávek do 30 metrů délky 2) Aesthetics medium span - Ocenění designu lávek mezi 30 a 75 metry délky 3) Aesthetics long span - Ocenění designu lávek nad 75 metrů délky 4) Technical short span - Ocenění konstrukce a dalších technických aspektů lávek do 30 metrů délky 5) Technical medium span - Ocenění konstrukce a dalších technických aspektů lávek mezi 30 a 75 metry délky 6) Technical long span - Ocenění konstrukce a dalších technických aspektů lávek nad 75 metrů délky.

Kontakt: Ondřej Šuch Mgr., Vedoucí externí komunikace