Skanska v České Republice
c

Unikátní budova Five je plně obsazená ještě před dokončením. Kromě moderního pracovního prostředí nabídne řadu chytrých služeb

Tisková zpráva 05.05.2017 10:50 CET

Společnosti Skanska je velmi potěšena zájmem nájemců o novou administrativní budovu Five na pražském Smíchově od renomovaného studia Qarta architektura. Seznam nájemců po farmaceutické společnosti MSD, developerské a stavební skupině EBM Group, restauraci Sodexo a designérském studiu U1 nově doplní firma Roche Diagnostics, která se zaměřuje na oblast zdravotnického výzkumu.

Po společnosti MSD se Roche Diagnostics stává druhým největším nájemcem ve Five. Budova má nyní také po kolaudaci a je schválená k užívání. Nájemci se do ní začnou postupně stěhovat začátkem května.

„Diagnostická divize firmy Roche je číslem jedna na trhu v oboru laboratorní diagnostiky, přináší inovativní produkty a transparentní obchodní praktiky. Tuto image bychom rádi podtrhli právě svými novými obchodními prostorami. Budova Five byla pro relokaci naší diagnostické divize horkým favoritem od samého počátku a jsme velmi potěšeni, že se stane naší novou základnou na budoucí roky,“ říká Tatiana Godarská, country manažerka společnosti Roche Diagnostics Prague.

Sedmipodlažní kancelářská budova poskytne nájemcům architektonicky i uživatelsky unikátní zázemí doplněné nejmodernějšími technologiemi.

„Za tři roky působení v Praze zaznamenala divize MSD IT trvalý růst. Dokázali jsme vybudovat tým složený z více než 600 profesionálů. V budově Riverview, našem prvním projektu zrealizovaném společně se Skanska v roce 2014, jsme dobře pochopili, co již funguje skvěle a co můžeme ještě zlepšit. Tyto znalosti jsme využili k vytvoření konceptu zcela nového pracovního prostoru – takového, který se okamžitě stal jedním z nejmodernějších pracovišť v České republice," říká Richard Branton, viceprezident a CTO společnosti MSD.

„Sochařsky pojaté tvarování vnějšího pláště budovy Five dokonale zaplnilo prázdné nároží bloku, viditelné nejen při pohledu z druhého břehu, ale i ze Smíchova. Dynamickým průnikem rozehraných hmot v jednotlivých podlažích v kombinaci s klidným původním domem byl vytvořen objekt, který snoubí nové a staré v nezaměnitelné smíchovské atmosféře,“ vysvětluje David Wittassek z architektonického studia Qarta architektura, jež je autorem a generálním projektantem celé budovy. „Otevření historické fasády navíc výrazně zobytnilo ulici Na Valentince, spolu s navazující budovou pak byl vytvořen obchodní parter, v lokalitě zcela chybějící typologická funkce. Máme radost ze zachování industriálního charakteru místa,“ zdůrazňuje Wittasek.

Dostatek denního světla a vnitřní i venkovní zeleně, pravidelný přísun a obměna čerstvého vzduchu v místnostech zajištěné pomocí čidla na monitoring CO2 či pokročilá ventilace prostřednictvím chladicích trámů, díky nimž vzduch volně „padá“ a nezpůsobuje tak nepříjemné foukání za krk či na záda – všechny tyto prvky garantované mezinárodně uznávanou certifikací LEED na nejvyšší úrovni Platinum vytvoří v prostorách Five zdravé pracovní prostředí a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí.

Kanceláře ve Five jsme si vybrali proto, že zajistí dostatečný a komfortní prostor pro fungování a rozšíření naší firmy. V maximální možné míře využívají potenciál místa i budovy samotné. Splňují také naše požadavky na nejmodernější trendy organizace pracovních míst včetně principů ABW (activity based workplaces). Takové uspořádání podporuje synergii jednotlivých částí firmy a zároveň přináší efektivitu a výkonnost do firmy jako celku,“ říká jednatel a architekt firmy EBM Group Petr Vacek.

Zaměstnanci firem, které v budově budou mít své sídlo, se mohou těšit i na důmyslné relaxační zóny a řadu služeb, kterých budou moci využívat za pomoci speciální mobilní aplikace. K odpočinku a občerstvení je určena speciální chillbox zóna s posezením, kuchyňským zázemím a automatem na zdravé potraviny, ve které budou stěny tvořeny speciálními akustickými panely z materiálu pohlcujícího prachové částice a pach. K pracovním setkáním bude určené i lobby v industriálním designu s velkými historickými okny a video stěnou, kde budou mít zaměstnanci možnost sledovat například zprávy nebo menu z restaurace. K práci i odpočinku přímo vybízí i střešní terasa, která kromě panoramatického výhledu na Vyšehrad a Pražský hrad nabídne posezení ve fatboyích.  Přímo v budově budou mít navíc možnost využít unikátní designové restaurace Chilli bistro by Sodexo, kterou zde bude provozovat jeden z nájemců.

„Chilli bistro by Sodexo bude první restaurací svého druhu s obsluhou. Nový koncept si klade za cíl obnovit popularitu bister a představí pokrmy připravované a servírované moderním způsobem. Celý interiér restaurace bude rozdělen do konkrétních zón, oddělených speciálním osvětlením, nábytkem a dekoracemi, aby zákazníkovi umožnil relaxovat pro něj v příjemném prostředí a vychutnat si v klidu oblíbený pokrm,“ popisuje Andrea Kašová, Operational Marketing Manager pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Sodexo.

Nedílnou součástí identity Five je i množství praktických služeb a chytrých prvků. Jednou z nich je mobilní aplikace. Ta nabídne možnost rezervace zasedacích místností či využití služby prádelny formou zamykacích skříněk, přehled akcí, které se konají v okolí budovy, nebo informace o budově samotné. Smart parking umožní automatické vpuštění do budovy na základě SPZ nebo informace o tom, zda je na parkovišti místo ještě předtím, než bude muset řidič do objektu vjet. Další inovací budou chytrá zrcadla s obrazovkou obsahující informace o budově, motivační citáty, nebo zprávy o počasí.

„Dnešní mladí zaměstnanci chtějí, aby se rozdíly mezi soukromím a prací stíraly. Očekávají neformální a různorodé pracovní prostředí a různé vychytávky, které jim usnadní práci s moderními technologiemi,“ zdůvodňuje výběr nového pracovního prostředí zástupkyně dalšího z nájemců Five, brand manažerka společnosti U1 Lenka Heuerová.

 

Nájemci

 

Společnost

Pronajatá plocha v m²

MSD

11 340

Roche Diagnostics

1 405

EBM Group

875

Sodexo

575

U1

270